Pečeni krofki z jagodami in bezgom

Ti nebeško dobri krofi z jagodami in bezgom zahtevajo resnično malo časa; v samo 30 minutah imamo sladico, ki očara vsakogar.

Kombinacija jagod in bezga je lepa in prefinjena, navdušeni pa vsi: najbolj otroci, prevzamejo pa tudi odrasle, tako s prijetnim pomladno svežim okusom kot z videzom, saj roza preliv deluje izredno mamljivo, sploh če krofke okrasimo še s svežimi jagodami in aromatičnimi cvetovi bezga.

Krofi, pečeni v pečici, so pripravljeni kar iz biskvitne osnove, zato so lepo mehki, sočni in lahki. Sočnost in okus doda tudi jogurt oziroma pinjenec z okusom po bezgu, lahko pa uporabimo navadnega, ki ga osladimo z domačim bezgovim sirupom. Za sočnost prav tako poskrbijo koščki svežih jagod, za dodaten okus po jagodah pa še izjemen preliv iz bele čokolade in liofiliziranih jagod v prahu. Te so namreč še bolj intenzivnega okusa kot sveže in tako dobimo res pravo poezijo aromatičnih pomladnih okusov v enem!

Pečeni krofki

Za 6 prelestnih kosov.

 • 130 g navadne gladke moke
 • žlička pecilnega praška
 • 1/2 žličke bio limonove lupinice (nastrgane)
 • 120 ml jogurta z okusom po bezgu (ali pinjenca)
 • 2 žlici bezgovega sirupa
 • večje jajce
 • žlička vanilje
 • 1,5 žlice rastlinskega olja
 • 60 g jagod (očiščenih in na drobno narezanih)

Preliv

 • 10 g liofiliziranih jagod (zdrobljenih v prah)
 • 120 g bele čokolade
 • žlica rastlinskega olja
 • jagode in bezgovi cvetovi za okras

Priprava

1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.

2. Pripravimo si dve skledi. V prvo stresemo vse suhe, v drugo vse mokre sestavine, dobro premešamo, nato suhe sestavine postopoma dodajamo k mokrim ter vse skupaj z metlico dobro premešamo, da dobimo gladko testo.

3. Model oz. pekač za krofe dobro namastimo.

4. Testo najlažje razporedimo v modele z brizgalno vrečko za enkratno uporabo ali kakšno drugo vrečko za živila, ki ji en del zavozlamo, vrečko postavimo v kozarec z vozlom navzdol, jo razpremo in vanjo nadevamo maso. Vrečko nato dvignemo iz kozarca in njen zgornji del na rahlo zategnemo oziroma zavijemo, da vso maso potisnemo navzdol proti vozlu. Nato vozel odrežemo ter maso počasi nabrizgamo v namaščene modele do tri četrt višine.

5. Na vsak krof položimo nekaj koščkov jagod in jih s prstom na rahlo potisnemo v testo.

6. Pečemo 12 do 15 minut, da se testo prepeče.

7. Pečene krofe pustimo še nekaj minut v modelu, nato pa jih prevrnemo na rešetko, obloženo s papirjem za peko (da ne dobijo odtisa mrežice), in pustimo, da se popolnoma ohladijo.

8. Medtem liofilizirane jagode stresemo v vrečko za živila, jo zapremo in dobro potolčemo, da sadje zdrobimo v prah. Nato presejemo še skozi drobno cedilo, da odstranimo večje koščke.

9. Pripravimo preliv: v vodni kopeli stopimo belo čokolado z žlico rastlinskega olja. Ko je popolnoma stopljena, dodamo še jagode v prahu in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo lep enakomeren barvast preliv.

10. Ohlajene krofe z lepše oziroma gladke strani pomočimo v preliv in postavimo nazaj na rešetko. Okrasimo jih še z nekaj presejanimi zrnci liofiliziranih jagod, koščki svežih jagod in cvetki bezga.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: TOP 7 jedi za junij

Recept, besedilo in fotografija: Jasmina Pirnar Krope, Yaska.si

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana