Pehtranova pečena skutna torta, ki je prava poslastica

Zapomnite si: pehtran ni samo za v potico.

Kdor je že kdaj pobrskal med najinimi velikonočnimi recepti, je bržčas opazil zeleno nit, ki jih povezuje – pehtran. Dejstvo, da se to aromatično zelišče običajno znajde le v pehtranovi potici, je katastrofalno, pa čeprav je dotična potica odlična. Kot rečeno, midva ga dajeva povsod, največkrat v španoviji s skuto, s katero se najbolje ujame. Skutna tortica s pehtranom je že na papirju prava poslastica in brbončice temu le zagreto pritrdijo.

Poskusite, recept je za tortico s premerom 22–24 cm.

Pehtranova pečena skutna torta

Piškotno dno

  • 170 g maslenih piškotov
  • 80 g masla

Nadev

  • 3 jajca
  • 500 g skute
  • 30 g svežega pehtrana
  • 250 g milerama
  • 160 g sladkorja
  • 30 g gustina
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • sok in lupinica pol limone

Priprava

1. Najprej se lotimo piškotnih temeljev. Piškote zmeljemo, maslo raztopimo.

2. Oboje zmešamo in pritisnemo ob dno pekača, ki je prekrito s papirjem za peko.

3. Pekač vržemo za 5 minut v pečico, segreto na 160 stopinj.

4. Skutni nadev: jajca ubijemo in jih skupaj z navadnim in vaniljevim sladkorjem z mešalnikom stepamo 6 minut.

5. V drugi posodi zmešamo skuto, mileram, limono, limonovo lupinico in gustin.

6. Sveži pehtran drobno nasekljamo, ga stresemo k drugim sestavinam in premešamo.

7. Jajčno zmes s spatulo vmešamo v skut­no zmes, dobljeno pa vlijemo v pekač s piškotnim dnom.

8. Pečica že od prej pridno čaka pri 160 stopinjah, za kar jo nagradimo z enourno peko torte. Zadnjih 10 minut temperaturo dvignemo na 170 stopinj.

9. Ko je peke konec, pečico ugasnemo, pripremo vratca in pustimo, da se torta počasi ohladi v njej. Drugače bi prav žalostno popokala.

10. Sledi vaja iz potrpežljivosti – torto zbašemo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje čez noč.

11. Okrasimo jo s stepeno smetano in čokoladnimi jajčki.

Priporočamo še: Dvobarvna pletenica z orehovim in skutnim nadevom
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed