Odprta Kuhinja

Pehtranove lunice: nova oblačila te sladice iz našega otroštva

Pehtranove lunice: nova oblačila te sladice iz našega otroštva (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Kdo se ne spomni rumovih lunic, ki so nam jih mame pekle v jesensko-zimskem času. Poglejte, kako lahko to čudovito mehko in preprosto sladico preoblečemo za pomladne užitke.

Sestavine

  • 250 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 250 g masla sobne temperature
  • 6 jajc
  • žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 6 vejic pehtrana

Preliv

  • 400 g sladkorja v prahu
  • 5 žlic limonovega soka
  • 5 žlic vroče vode
  • dodatno: užitni cvetovi

Priprava

  1. Pečico vključimo na 200 stopinj. Pekač (kar ta, ki je priložen pečici) obložimo s papirjem za peko.
  2. Jajca, sladkor, moko, pecilni prašek s soljo in maslo damo v skledo in miksamo približno 10 minut.
  3. Nasekljan pehtran ročno vmešamo v testo.
  4. Biskvit vlijemo na pekač pečemo 15 minut.
  5. Naredimo preliv: zmešamo sladkor, limonov sok in vodo.
  6. Še topel biskvit prelijemo s sladkornim prelivom in pustimo, da se ohladi.
  7. S kozarcem (ali modelom za krofe) oblikujemo lunice in jih okrasimo z jedilnimi cvetlicami.

Prelep posladek za pomladno-poletne piknike (Foto: Sonja Ravbar)
Prelep posladek za pomladno-poletne piknike (Foto: Sonja Ravbar)

Priporočamo še: Klasike z Yasko: Tres leches (po domače trileče), najbolj sočna sladica na svetu

Datum Objave: 2.5.2025 ob 07:05

Več iz te teme:

videosladicepehtranove lunicepehtran

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.