Perfektno kosilo v kremni omaki malo drugače
Odpri galerijo
A+ A-
Tale ribica, ki plava v bogati, a sveži omaki, dokazuje, da dobrega okusa ne gre enačiti s težavnostjo in časom priprave.
Sestavine
- 600–700 g fileja bele ribe
- 1 šalotka, 1 strok česna
- 80 ml sladke smetane, 60 g masla
- žlica limonovega soka, žlička gorčice
- lupinica 1 limone, peteršilj, poper, sol
Priprava
1. Priprava filejev: če se jih še drži koža, jo lahko odstranimo tako, da fileje s kožo navzdol postavimo na rezalno desko, z ostrim nožem pa zarežemo na tanjši strani tik nad kožo. S papirnato brisačo zagrabimo ta štrleči del kože, z nožem pa z rahlim potiskom navzdol potegnemo po vsej dolžini fileja.
2. Če imamo večji file, ga razrežemo – potrebujemo kose. S pinceto iz njih temeljito poberemo vse kosti, posolimo in popopramo z obeh strani.
3. Peka: pečico segrejemo na 200 stopinj.
4. Šalotko narežemo na drobne kocke, česen fino sesekljamo.
5. V stekleno posodo stresemo kocke masla, šalotko, česen in nastrgano lupinico ene limone.
6. Dodamo sladko smetano, žličko gorčice in žlico limonovega soka.
7. V omako frcnemo še ščepec popra in dva debela ščepca soli.
8. Omako segrevamo v mikrovalovni pečici v intervalih po 15 sekund, dokler se maslo povsem ne stopi. Vmes pomešamo.
9. Fileje postavimo v širok pekač z visokim robom ali široko ognjevarno posodo.
10. Prelijemo jih z omako, nato pa vse skupaj pospravimo v ogreto pečico in pečemo 9–11 minut, odvisno od debeline. Da so pečeni, lahko preverimo tako, da na debelejšem delu ob robu z vilicami razpremo file – na sredini mora biti neprosojen.
11. Sočno ribo postrežemo z obilico omake in ščepcem sveže sesekljanega peteršilja.
Preberite še: Med zelišči z Mirjam Grilc: njena najboljša kumarična solata (VIDEO)
Fotografija: Midva kuhava
Datum Objave: 29.7.2023 ob 08:07