Pet idej za jedi s čemažem

Če ste imeli srečo in se iz gozda vrnili s šopkom čemaža, mu posvetite malce pozornosti. Ne bom vam žal.

1. Piščančji zrezki s čemaževim nadevom

Lahka priprava, 25 minut dela, za štiri osebe

Sestavine

– 4 piščančji zrezki po 160 g
– sol
– poper
– 2–3 žlice čemaževega pesta
– 150 g skute
– 1 jajce
– 2 žlici rastlinskega olja

Priprava

1. Zrezke pokrijte s folijo in narahlo potolcite.

2. Čemažev pesto zmešajte s skuto, dodajte jajce ter sol in poper po okusu.

3. Zrezke posolite in popoprajte, nato po njih razdelite nadev. Prepognite jih in ob robovih spnite skupaj z zobotrebcem.

4. Pecite na zmernem ognju približno 10 minut, da po obeh straneh zlato porumenijo.

2. Kruhki z namazom iz skute in čemaža, okrašeni z marjeticami

Sestavine

– 1 francoska štruca
– šop čemaža, približno 50 g
– žlica oljčnega olja
– žlica pinjol
– 400 g skute
– sol
– mlet poper
– marjetice za okras

Priprava

1. Narežite francosko štruco na približno dvanajst rezin.

2. Čemaž operite, očistite in otresite do suhega. V mešalniku ga zmeljite skupaj z oljčnim oljem in pinjolami, nato ga zmešajte s skuto, solite in poprajte.

3. Namaz namažite na rezine kruha (pred tem jih lahko popečete), jih okrasite z marjeticami in postrezite.

3. Zelenjavna kremna juha s čemažem in bučnim oljem

Lahka juhica, ki vam ne bo vzela niti ure.

Sestavine

– 400 g korenaste zelenjave (denimo enake količine peteršiljeve korenine, korenja, zelene in čebule)
– 2 žlici masla
– 400 ml zelenjavne osnove
– 200 ml mleka
– sol
– mlet poper
– šop čemaževih listov
– 2 žlički bučnega olja

Priprava

1. Zelenjavo narežite na pol centimetra velike kocke in jo prepražite na maslu. Solite, nato pokrito dušite in po žlicah dodajajte zelenjavno osnovo. Ko je zelenjava mehka, je približno polovico vzemite iz lonca in prihranite.

2. Preostalo prelijte z mlekom in preostankom fonda, počakajte, da zavre, in pokrito kuhajte, dokler se ne zmehča.

3. Čemaževe liste narežite na zelo tanke trakove. Iz kuhane zelenjave naredite pire, dodajte prihranjeno zelenjavo, narezano na kocke, in čemaž, nato solite in poprajte. Hitro prevrite in po želji začinite. Na krožnikih juho pokapljajte z bučnim oljem.

4. Pečeni sirovi cmoki s čemažem po tirolsko

Sliši se zapleteno, a ni. Recept za tri četrt ure dela in šest oseb.

Sestavine

8 starih žemelj
100 ml mleka, 100 ml smetane
4 jajca
250–300 g starega trdega sira
2 čebuli, 2 kuhana krompirja
šop čemaža
žlica moke, žlica masla
sol, poper, olje za cvrenje

Priprava

1. Čebulo olupite, narežite na drobne kocke in podušite na maslu. Čemaž očistite, operite in otresite do suhega. Nekaj stebel uporabite za okras, preostale sesekljajte. Ohlajen krompir olupite, drobno nastrgajte in zmešajte z moko.

2. Žemlje drobno zmeljite v mešalniku, sir narežite na drobne kocke.

3. Jajca zmešajte s sirom, čebulo, čemažem in začimbami, dodajte krompir in krušne drobtine ter hitro zgnetite. Dodajte še smetano, nato prilijte toliko mleka, da bo nastalo trdno in voljno testo.

4. Iz testa oblikujte majhne kroglice, olje segrejte na 175 stopinj. Kroglice polagajte v vroče olje in ocvrite do zlato rumene barve. Odcedite jih na kuhinjskem papirju.

5. Dajte jih na vroče krožnike, okrasite s čemažem in ponudite.

5. Gobe, polnjene s čemažem in zeliščnim kremnim sirom

Srednje težaven recept, ki bo nahranil štiri jedce.

Sestavine

– 40 srednje velikih šampinjonov
– 2 žlički sesekljanega svežega čemaža
– 400 g kremnega sira z zelišči
– 8 do 16 rezin slanine
– 8 lesenih nabodal
– sol, sveže zmlet poper, 4 žličke oljčnega olja
– po žličko sesekljanega svežega rožmarina in timijana

Priprava

1. Očistite gobe z vlažno krpo. Bete odtrgajte, drobno nasekljajte in zmešajte s kremnim sirom in čemažem. Solite in poprajte po želji.

2. Rezine slanine prepolovite (odvisno od velikosti) in z njimi ovijte 16 gob.

3. Gobe napolnite s sirno mešanico. Na vsako nabodalo nataknite štiri gobe, klobuki naj gledajo v isto smer, peto pa nataknite v obratni smeri, da bo zadržala nadev. Druga in četrta goba na vsakem nabodalu naj bosta oviti v slanino.

4. Oljčno olje zmešajte z rožmarinom in timijanom. Nabodala položite na vroč žar in jih premažite z zeliščnim oljem. Pecite jih približno 10 minut nad zmernim ognjem, vmes jih večkrat obrnite in premažite z zeliščnim oljem. Takoj ponudite.

Nasvet: Če vam čemaž ni všeč, lahko namesto tega uporabite dva olupljena in zdrobljena stroka česna. Za vegetarijansko jed je priprava enaka, le brez slanine.
Priporočamo še: Špageti s čemaževim pestom

Recepti: Guliver/Foodstock
Fotografije: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed