Odprta Kuhinja

Pet zimskih napitkov z Blažem Žgankom

Odpri galerijo
A+   A-
Zato, ker se v tem prazničnem mesecu še posebno radi podružimo ob skodelici ali kozarcu vroče in začinjene pijače.Novembra smo vas v uredništvu pobarali po vaših skrivnostih za opojne zimske priboljške. Zdaj vemo, da zares obožujete vročo čokolado in kuhano vino. V kavarni in koktajl baru Playa, kjer radi crkljajo obiskovalce BTC Cityja, se v zimskih dneh potrudijo, da nas pogrejejo in poživijo med božičnim nakupovanjem ali delovnimi obveznostmi, zato na njihovem meniju ne manjka vročih napitkov. Če imamo srečo, nam jih postreže kar mladi nadobudni barman Blaž Žgank. Prav on nam je zaupal nekaj idej in priporočil, da nas to zimo res ne bo zeblo. Pozabite na zaledenele okončine!

Blažev video recept za trendovksi napitek, ki mu rečemo vroči jabolčni zavitek, najdete tukaj.

Irska kava


Če ste kdaj potovali po Irski, ste verjetno doživeli pravo različico v nekoliko večjem kozarcu, iz katerega je dišalo po omamni mešanici kave in viskija, ki tako pogrejeta, da ti zagorijo ušesa in nos, v prstih na rokah in nogah pa kar utripa od prekrvljenosti. No, takšno opojno različico v Playi zmeša tudi Blaž, ki poudarja, da moramo obvezno uporabiti pravi irski viski, če želimo dober rezultat, prav tako rjavega sladkorja ne zamenjajte z navadnim, saj doda malce karamelne arome. Preden napolnimo kozarec, smetano rahlo stepemo (Blaž priporoča stepanje od 20 do 30 sekund) in skuhamo svežo kavo. V kozarec ipsilon najprej vsujemo sladkor in natočimo viski, pomešamo in prelijemo z vročo kavo. Ko prilivamo smetano, si pomagamo z žličko: obrnemo jo tako, da je ukrivljeni del zgoraj, čezenj pa počasi zlijemo smetano. Zakaj tako? Smetana se ne bo pomešala s kavo in lahko boste občudovali napitek v plasteh, pove Blaž.

Grog


Nekoč razkužilni koktajl mornarjev, zdaj obvezna pijača po smuki. Blaž priporoča takšen postopek: najprej skuhamo planinski čaj, v kozarec natočimo centiliter viljamovke, centiliter pelinkovca in centiliter domačega ruma, zalijemo s čajem, po želji pa lahko postrežemo z rezino limone ali pomaranče. Ljudje sicer komplicirajo z raznoraznimi grenčicami in dodatki, prizna Blaž, to pa je originalen recept, ki mu je vredno zaupati. Tudi tega v Playi postrežejo v ipsilon kozarcu, saj si na njem zelo prikladno pogrejemo dlani.

Vroči gin


In ne kuhan, opozori Blaž, kajti gina ne smemo kuhati, saj ne bomo imeli nič več od njega. Postopek priprave je zato podoben kot pri grogu: najprej skuhamo planinski ali kamilični čaj, nato v kozarec nalijemo tri do štiri centilitre izbranega gina, prelijemo s čajem, dodamo cimet in klinčke, nato pa le še uživamo.

Vroča čokolada jaffa


V Playi uporabljajo predpripravljeno gostinsko vročo čokolado, ki jo nato nadgradijo na različne načine, mi pa lahko izbiramo med različnimi okusi. Najbolj decembrsko obarvana se nam je zaradi pomarančnega poudarka zdela jaffa, saj bo kuhinja med pripravo še kako dišala po tem omamnem citrusu. Blaž priporoča, da imamo vedno pripravljenih nekaj suhih rezin pomaranče, prav tako poskrbimo, da bo v hladilniku pomarančna marmelada, v omari pa piškoti. Pa začnimo mešati napitek: maslene piškote zmeljemo, nato skuhamo vročo čokolado, marmelado pa pogrejemo, da nastane sirup. Čokolado natočimo do polovice skodelice, dodamo pomarančno marmelado in piškote, nato spet prelijemo s čokolado, posujemo s piškoti in okrasimo s suho pomarančno rezino. Preden se potopimo v to dišečo zimsko pravljico, napitek dobro premešamo, še opomni Blaž.

Kuhano vino


V Playi uporabljajo namizno vino, mi pa bi priporočili, da posežete tudi po kakšnem kakovostnem z geografskim poreklom. Lahko ga mešamo z vodo, a pazimo, da je bo manj kot vina, opozarja Blaž. Dodamo klinčke, cimet, janež in sladkor, kopičenje drugih dodatkov sogovornik odsvetuje. Kar pa je najpomembnejše, vina ne smemo prevreti! Če si še niste nabavili kuhinjskega termometra, si ga boste mogoče tokrat, kajti vina ne smemo segreti čez 70 stopinj, saj bo alkohol izhlapel. Še dekor: z limono okrasimo belo kuhano vino, s pomarančo pa rdeče.
Datum Objave: 16.12.2018 ob 15:12

Več iz te teme:

ginvroča čokoladazimski napitkikuhano vinogrogirska kava

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.