Pica po receptu Stefana Rada iz picerije Capriccio

»Če si želimo doma pripraviti pico, zamesimo danes testo, da jo bomo spekli jutri,« začne narekovati recept Stefano Rado.

Pri sedemnajstih je v rojstni Padovi začel delati kot pomočnik v piceriji. Tri mesece pozneje je že pomagal v najboljši piceriji v mestu, in ko mu je bilo 21 let, je odprl svojo prvo picerijo. Danes ima Stefano Rado v Padovi tri, četrto – najljubšo – pa je to jesen odprl še v Ljubljani. »Pred enim letom me je prijatelj povabil v Ljubljano. Tako mi je bilo všeč, da sem se kar preselil sem. Če me vprašate, ali je Ljubljana to, kar sem pričakoval od nje, lahko povem, da je vse to in še več,« je kar žarelo iz besed Italijana, ki je na Trubarjevi, nasproti legendarnega Trubara, pred kratkim odprl picerijo Capriccio. V njej pečejo prav takšne pice, kakršne poznajo na severovzhodu Italije. Pripravil nam je rahlo prilagojen recept za testo, takšno, da bo pica uspela v čisto vsaki dobro ogreti kuhinjski pečici.

Na fotografiji: Stefano Rado

Sestavine (za 3 do 4 osebe)

Testo
– 450 g moke 00 (TIP 500)
– 7 do 10 g kvasa
– 20 g soli
– 1 žlica oljčnega olja
– voda

Nadev
– dve ali tri zajemalke paradižnikove omake
– 100 do 150 g kuhanega pršuta
– 100 do 150 g mocarele
– pest ali dve gobic

Priprava

1. V posodi najprej zmešamo moko in sol. Zatem dodamo olje in toliko vode, da bo testo mokro, a ne lepljivo. Potlej dodamo še nadrobljen svez kvas in testo dobro ugnetemo. Testo oblikujemo v kepo, lahko naredimo tudi dve, in ga damo počivati na pekač, obložen s papirjem za peko, na katerem bomo pico pozneje spekli. Pekač za vsaj 8 ur shranimo v hladilnik.

2. Ko se testo dobro spočije, pečico ogrejemo na 220 ali 225 stopinj Celzija. Na malo pomokanem papirju za peko ga raztegnemo. Ohrani naj malo robu, sicer pa naj bo zelo tanko – podobno raztegnjenemu vlečenemu testo.

3. Potem po njem razporedimo paradižnikovo omako in pico za 5 ali 6 minut potisnemo v pečico.

4. Zatem pazljivo izvlečemo pekač, nanjo razporedimo še narezano mocarelo, natrgan kuhan pršut in gobe ter vrnemo za minuto ali dve nazaj v ogreto pečico.

5. Kako dolgo se pica peče, je odvisno od sestavin, ki jih razporedimo po njej, zato kar dobro opazujmo, kaj se dogaja v pečici!

Še to: če uporabimo svežo mocarelo, jo dobro odcedimo, preden jo narežemo na pico.
Namig someljejke Mire Šemič: Zaradi paradižnikove omake se s pico najlepše ujame rdeče vino. Priporoča se sadno rdeče vino srednjega telesa, denimo merlot, barbera, sangiovese.
Priporočamo: Devet najbolj umazanih kuhinjskih kotičkov po mnenju zdravstvenega inšpektorja

Besedilo in fotografija: Špela Ankele
Naslovna fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana