Pierogi s kislim zeljem in gobami
Odpri galerijo
A+ A-
Pripravite vnaprej; počakajo v hladilniku.
Za 70 žepkov; priprava: 1 ura, čas kuhanja: po 5 minut za eno serijo.
Sestavine
Testo
- 500 g moke, skodelica (2,25 dl) mlačne vode
- 75 g razmehčanega masla, pol žličke soli
Nadev
- 250 g kislega zelja, 250 g svežih gob (ali 20 g suhih)
- majhna čebula, sol, poper
Priprava
1. Za nadev suhe gobe namočimo in pozneje drobno narežemo ali sveže narežemo na manjše kose. Drobno narežemo tudi čebulo in jo skupaj z gobami stresemo v ponev. Dodamo maslo in oboje pražimo, da voda izpari.
2. Medtem zelje dobro ožamemo, nato na deski drobno narežemo. Tako pripravljeno zelje damo v ponev k gobam in še minuto vse skupaj pražimo. Solimo, popramo po okusu, odstavimo in ohladimo. To je nadev.
3. Testo: v posodo stresemo moko, jo solimo in dodamo razmehčano (precej mehko) maslo. Z rokami dobro premešamo in počasi prilivamo vodo. Premešamo, nato zgnetemo mehko testo, kakor za zavitek. Razdelimo ga na dva dela in vsak del na pomokani delovni površini razvaljamo za malo več kot nožev rob debelo. Pazimo, da ne pomokamo testa zgoraj, kjer valjamo, da se bodo pozneje žepki dobro zlepili skupaj.
4. S kozarcem ali modelčkom izrežemo krog s premerom 8 cm, na sredino damo za žličko nadeva, prepognemo in rob s prsti stisnemo skupaj.
5. Zdaj je na vrsti okrasitev roba. Žepek držimo z levo roko, kazalec postavimo pod rob, s prstom desne roke pa rob pred kazalcem spodvihamo pod prst, nato se premaknemo naprej po robu žepka.
6. Tako pripravljene pieroge kuhamo v slanem kropu 5 minut, jih odcedimo in na maslu opečemo po eni strani. Ponudimo s kislo smetano in sesekljanim peteršiljem. Zraven se poda osvežilna zelena solata z dodatki po želji.
Priporočamo še: VIDEO: Bosanska sarma – tudi ona mora dihati
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 18.1.2019 ob 11:01