Piščančja obara ali ajmoht: domač okus po starih časih

Pomislite, katera jed na žlico, ki je nepogrešljiva na mizi, ko si zaželimo uteho in spomin na stare čase, se vam prikrade na misel? Marsikdo se je zdaj spomnil na obaro, kajne?

Sestavine

  • 300 g piščančjega mesa
  • 200 g piščančjih kosti (vrat …)
  • 1,5 l piščančje osnove
  • 200 g jušne zelenjave
  • 40 g olja
  • 100 g čebule
  • strok česna
  • lovorov list, majaron, timijan
  • sol, poper
  • kis ali limonov sok za okisanje
Preberite tudi: Piščanec: kako ga vedno pripraviti perfektno

Priprava

1. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Na maščobi prepražimo čebulo do zlato rumene barve, nato dodamo nasekljan česen. Ko zadiši, dodamo meso, narezano na manjše koščke, in ga prepražimo. Dodamo še piščančji vrat in kosti.

2. Zelenjavo očistimo in narežemo na koščke primerljive velikosti. K mesu in kostem stresemo še zelenjavo in pražimo slabih 5 minut, nato solimo in popramo ter dodamo lovorov list, majaron in timijan. (Vse dišavnice razen lovora lahko sesekljamo, lahko pa uporabimo cele in naredimo zeliščni šopek, ki ga na koncu odstranimo, ali uporabimo suhe.) Zalijemo s piščančjo osnovo.

3. Ajmoht naj počasi vre 45 minut. Nazadnje ga okisamo z limonovim sokom ali kisom.

Namig: Še bolje bo z žličniki: 140 g moke presejemo in solimo. Dodamo žličko olja in jajce ter s kuhalnico dobro premešamo. Testo mora biti srednje gosto, zato po potrebi prilijemo malo vode. Z žličko oblikujemo žličnike in jih zakuhamo kar v obaro, kuhamo 5 minut.
Priporočamo še: Dejstva o mladem vinu, ki jih še ne poznate

Priprava recepta: Neli Selan in Lea Sterle, naši šefinji kuhinje z BIC Ljubljana
Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana