Piščanec z limono

Z limono obogatimo mnoge jedi, tudi mesne: pokapljamo jih s svežim sokom ali pa v njem mariniramo.

Limono v naši kulinariki pogosto uporabljamo, tudi v kombinaciji z mesnimi jedmi. Z limonovim sokom pokapljamo zrezke ali ribe, nadomesti lahko kis v solati, naribana lupina je nepogrešljiva v sladicah. Ne pozabimo na limonado in druge pijače, v katere dodajamo limonov sok.

Tokrat pripravimo tradicionalno maroško jed, ki je dobila ime po posebni lončeni posodi, tagine, v kateri jo pripravljajo. Podobno se pripravljajo tudi jedi iz drugih vrst mesa in zelenjave. Gre za popečeno in dušeno piščančje meso, kakor ga pozna tudi slovenska kuhinja, poseben okus jedi dajo začimbe, s katerimi ne varčujemo, pri njihovi uporabi pa si lahko pustimo tudi malo svobode. V našem primeru za piko na i dodamo med.

Sestavine za 4 osebe

– 800 g piščančjih prsi
– 3 eko limone
– 1 rdeča paprika
– 2 čebuli
– 3–4 stroki česna
– skodelica črnih in skodelica zelenih oliv
– nariban ingver
– cimet
– kurkuma
– mleta kumina (vse po eno žličko)
– 1 žlica medu
– peteršilj, koriander, sol, kajenski poper
– oljčno olje

Priprava

1. Papriko, 1 čebulo, česen, črne olive, ingver, cimet, sok 1 limone in tri žlice oljčnega olja grobo zmeljemo v blenderju v marinado in z njo natremo na koščke narezano meso.

2. Na vročem olju prepražimo nasekljano 1 čebulo, dodamo kurkumo, kumino, kajenski poper in marinirano meso ter na hitro prepražimo.

3. Zalijemo z vodo, dodamo zelene olive in na rezine narezani dve limoni. Solimo ter dušimo na zmernem ognju 20 minut. Na koncu vmešamo med in sesekljan peteršilj ter koriander.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Pet načinov, kako postreči piščanca za hitro kosilo

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.