Piškoti s polento, ki bodo prava uspešnica decembrske peke
Odpri galerijo
A+ A-
Če iščete nove ideje za decembrske piškote, se najverjetneje ne boste mogli upreti tem s koruznim zdrobom in oljčnim oljem.
Ker vemo, da naravnost obožujete sladice, narejene s koruznim zdrobom, vam tokrat ponujamo piškote s polento, ki bi vas morali navdušiti. Nastali so ob petdeseti obletnici Zlatega polja.
Preberite tudi: Polenta: 5 dejstev, ki jih morate spoznati
Piškoti s polento, oljčnim oljem in limono
- 90 g posebne bele moke
- 40 g mletih mandljev
- 80 g polente
- žlička pecilnega praška, 1/4 žličke soli
- jajce
- 60 g sladkorja
- 60 ml oljčnega olja
- žlica limonovega soka in lupinica ene limone
Preliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 20 ml limonovega soka
Priprava
1. V posodi stepamo jajce in sladkor do svetle in puhaste teksture, nato med mešanjem postopoma prilivamo olje, na koncu pa še limonov sok in lupinico. Zdaj dodamo moko, pecilni prašek, sol, polento in mlete mandlje. Premešamo z lopatko, da se sestavine povežejo v gosto in rahlo lepljivo testo.
2. Testo zavijemo v folijo za živila in postavimo na hladno za 30–60 minut. Medtem segrejemo pečico na 170 stopinj in obložimo pladenj s papirjem za peko. Ohlajeno testo razdelimo na pol. Eno polovico pustimo na hladnem, drugo pa na dobro pomokani površini razvaljamo na 5 mm debeline.
3. Ko je testo razvaljano, z modelom izrežemo piškote poljubne oblike in jih prestavimo na pripravljeni pladenj. V ogreti pečici pečemo 10–12 minut. Piškoti morajo dobiti zlato rjav rob.
4. Pečene preložimo na mrežo, da se ohladijo.
5. Postopek ponovimo še z drugo polovico testa, ki smo ga prej postavili na hladno.
6. Preliv: v širšo skodelico presejemo sladkor v prahu in dodamo limonov sok. Dobro premešamo, da se sladkor popolnoma raztopi in dobimo gladek, sijoč preliv. Ohlajene piškote pomočimo v limonov preliv in posujemo s poljubnim posipom, nato pustimo, da se preliv strdi.
Namig: Piškoti se v dobro zaprti posodi obdržijo sedem dni.
Priporočamo tudi: Narobe obrnjen zdrobov kolač (neverjetno sočen in preprost za pripravo)
Recept in fotografija: Sašo Šketa
Datum Objave: 27.11.2020 ob 10:11