Piškoti z velikonočnimi čokoladnimi jajčki

Ker nam po veliki noči ostane kar nekaj čokoladnih jajčk, ki nam jih dostavijo velikonočni zajčki, so takšni piškotki odlična priložnost, da jih porabimo.

Sestavine

  • 200 g masla, narezanega na kocke (naj bo hladno, ne sobne temperature)
  • 175 g rjavega sladkorja
  • 50 g belega sladkorja
  • žlica vaniljevega ekstrakta
  • 2 žlici mleka
  • 1 jajce
  • 280 g bele moke
  • po 1/4 žličke pecilnega praška, sode bikarbone in soli
  • 150 g temne čokolade (nasekljane ali čokoladne kapljice)
  • 150 g čokoladnih jajčkov – 100 g jih prerežemo na pol, drugi naj ostanejo celi, za okras

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Maslo in obe vrsti sladkorja damo v posodo kuhinjskega robota in stepemo; na začetku pri majhni, nato srednji hitrosti. Mešamo nekaj minut (lahko tudi 5 ali več), dokler masa malenkost ne pobledi in postane bolj kremasta.

3. Dodamo vaniljo, mleko in jajce ter mešamo nekaj minut.

4. Premešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter vse skupaj presejemo na masleno kremo. Zmešamo, da se poveže.

5. Dodamo še narezano čokolado in jajčka ter premešamo. Če je vse skupaj preveč zmehčano, damo za 20 minut v hladilnik, sicer pa zajemamo zvrhano žlico testa in ga oblikujemo v kroglico, te pa razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem. Vanje potisnemo še 2 ali 3 cela jajčka. Med kroglicami naj bo (vsaj) 5 cm prostora, saj se bodo razlezle v obliko piškota.

6. Damo v pečico za 11–13 minut. Piškoti morajo biti enakomerne zlato rjave barve. Če so na robovih temni, pomeni, da so že preveč pečeni. Vzamemo jih iz pečice (po želji potresemo s solnim cvetom), počakamo minuto, nato prenesemo na rešetko za hlajenje.

Namig: Če se odločite spremeniti razmerje med čokoladnimi jajčki in čokolado v korist jajčkom, potem zmanjšajte količino sladkorja oziroma izpustite ves beli sladkor, saj je tega kar nekaj v jajčkih 🙂
Priporočamo še: Razlogi, zakaj jajčne lupine niso za v smeti

Fotografija in recept: Tina Lamovšek

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed