Odprta Kuhinja

Pita harmonika: najokusnejši hibrid med štrudljem in gratiniranimi palačinkami

Bodimo praktični: za tako sladico je kupljeno vlečeno testo celo najprimernejše. (Foto: Graphic PhotoArt/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Sestavine, ki so tokrat v ospredju, bi lahko povezali tudi s skutnim zavitkom. Rezultat nekoliko drugačne priprave pa je odlična pita.

Tehniko nekoliko razkriva že samo ime, ob katerem postanemo radovedni, kakšno zvezo ima vlečeno testo z glasbilom, ki je tesno prepleteno s slovensko tradicijo. Zavitek, ki to ni, namreč ni prav nič tradicionalen. Bomo pa v sladko harmoniko zložili eno od sestavin iznajdljive in izjemno okusne sladice.

Seveda ste uganili, da bomo kot harmoniko ali nekakšne naborke zložili vlečeno testo. Tako preostalih sestavin vanj ne bo treba zavijati, kot to sicer počnemo, kadar pečemo zavitke. Tak način dopušča precej več zdrave nonšalance kot štrudelj. Tudi dela ne bo prav veliko, zato je tokratni tiktok trend odlična ideja za lene nedeljske sladice, ko si po kosilu zaželimo nekaj sladkega, a odklanjamo trdo delo in dodatno kolovratenje po kuhinji.

Zavitek testa, ki je na zalogi v hladilniku

Predvidevamo, da za takšno sladico vlečenega testa ne boste pripravljali sami. Zato upamo, da imate v hladilniku na zalogi zavitek ali dva, da ga lahko v nekaj minutah spremenite v to ljubko sladico. Verjetno tudi ne bo težava dobiti nekaj piškotov, ki jih bomo zdrobili v drobtine, pa zamrznjeno sadje po želji. Maline se bodo odlično odrezale, tudi z borovnicami bo sladica odlično uspela, prav tako z jagodami, le manjše naj bodo. Če imate slučajno na zalogi sveže jagodičevje, ga prav tako lahko uporabite.

Tloris. Jagodicevje lahko celo nekoliko potisnemo med gube, da je socnost enakomerna. (Foto: Slavka Ilich)
Tloris. Jagodicevje lahko celo nekoliko potisnemo med gube, da je socnost enakomerna. (Foto: Slavka Ilich)

Nam je tak način oblikovanja testa izjemno pri srcu, kajti zares praktičen je, pa tudi količine so povsem poljubne. Sploh ni treba polniti celega pekača: lahko se lotimo tudi majhne, skoraj porcijske sladičice, v kateri porabimo vse, kar nam ostaja v hladilniku: pol lončka smetane, dva lista testa, naribamo jabolko, ki je že malo nagnilo. To pa sploh ni vse: tudi na slano je mogoče narediti tako harmoniko – kot priloga ali lahkotno kosilce lahko služi.

Ne omejujemo domišljije: taka pita je lahko tudi slana, obložena z zelenjavo bo krasna priloga ali celo samostojno lahkotno kosilce. Recept najdete tukaj. (Foto: Sonja Ravbar)
Ne omejujemo domišljije: taka pita je lahko tudi slana, obložena z zelenjavo bo krasna priloga ali celo samostojno lahkotno kosilce. Recept najdete tukaj. (Foto: Sonja Ravbar)

Zasledili smo, da v nekaterih receptih avtorji testo najprej premažejo z neke vrste maščobo. Uporabijo na primer kokosovo olje ali topljeno maslo. Po našem mnenju lahko ta korak brez težav preskočite, saj bomo že s prelivom poskrbeli, da testo ne bo ostalo suho. 

Recept: Pita harmonika

Pri tej sočni harmoniki gre za hibrid med štrudljem in gratiniranimi palačinkami. Vsaj glede na tehniko priprave nam pade na pamet takšna mešanica. Sladica, ki se je lahko lotite, četudi imate vrtenja po kuhinji že dovolj; pripravljena bo v petih minutah.

Sestavine

 • 500 g vlečenega testa
 • 200 g jagod (lahko zamrznjenih)
 • 50 g mletih piškotov
 • sladkor v prahu za posip

Preliv

 • 3 jajca
 • 500 ml jogurta
 • 170 g sladkorja (lahko tudi medu ali javorovega sirupa)
 • pol skodelice olja
 • 2 vrečki vaniljevega sladkorja

Priprava

 1. Pečico vključimo na 180 stopinj.
 2. Pekač obložimo s papirjem za peko ali ga premažemo z oljem.
 3. Testo zložimo v obliko harmonike ter ga razporedimo v pekač. Po vrhu potresemo jagode (če so velike, jih narežemo) in drobtine piškotov.
 4. V posodi zmešamo vse sestavine za preliv in vse skupaj prelijemo čez testo in jagode.
 5. Pekač potisnemo v predogreto pečico in pečemo 40 minut.

image_alt
Ekspresni skutni zavitek

Datum Objave: 27.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

hitro in preprostoskutavlečeno testopita harmonika

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.