Odprta Kuhinja

Po korakih: cimetovi polžki, kot jih pripravi mojstrica potice

Odpri galerijo
A+   A-
Testo za cimetove polžke naj bo voljno in svilnato. Medtem ko se pečejo v pečici, pripravimo preliv s sladko smetano in cimetom. Ko so pečeni, jih 15 minut ohlajamo, postrežemo primerno tople.


»Polžki po naših vrtovih so se že začeli umikati v svoja bivališča. Nanje smo se velikokrat jezili, ker so jedli našo zelenjavo. Cimetovi polžki pa ne bodo delali nobene škode, z njimi se bomo zdravo posladkali. Najprej preglejmo celoten recept, da pravočasno pripravimo vse sestavine in nam to pozneje ne bo delalo težav,« priporoča Regina Eniko z domačije Pri Žnidarčk v Žireh, ki jo poznamo predvsem kot mojstrico za peko potice. Če kdo, je prav ona tista, ki nam lahko iz prve roke narekuje najboljši recept za to izjemno priljubljeno kvašeno dobroto. Kar nekaj podobnosti je namreč med kraljico slovenske praznične mize in tako imenovanimi cimetovimi rolicami, le da do slednjih ne gojimo takšnega strahospoštovanja in se v peko zapodimo takoj, ko zunaj stisne prvi mraz, nato pa postopek ponovimo vsaj vsak konec tedna. Vse, dokler ni na vrsti potica.

Regina Eniko<em
Regina Eniko

Sestavine




Za testo

  • 600 g bele moke

  • 400 g pirine moke

  • 5 dcl mleka

  • 100 g sladkorja

  • 80 g masla

  • 2 jajci

  • 30 g kvasa

  • 20 g soli

  • vaniljev sladkor


Za premaz

  • 250 g masla

  • 100 g rjavega sladkorja

  • cimet (po želji)


Za preliv

  • 2,5 dcl sladke smetane

  • 2,5 dcl mleka

  • 100 g rjavega sladkorja

  • cimet


Po korakih



1. Maslo na sobni temperaturi


Maslo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča, saj ga bomo potrebovali za pripravo premaza.

2. Tekočo zmes dolivamo v moko


Obe moki zmešamo in presejemo v posodo. Pripravimo kvas, ki ga zmešamo z žličko sladkorja in pol decilitra mleka.

V loncu pogrejemo preostalo mleko, dodamo sladkor, sol, vaniljev sladkor, jajca in maslo. Vse skupaj premešamo v enotno tekočo zmes in jo počasi dolivamo v moko ter sproti mešamo.

Ko porabimo vso mlečno mešanico, dolijemo še kvas in počasi mesimo, dokler ne porabimo vse moke.

3. Testo naj vzhaja 1 uro


Testo naj bo voljno, mehko in svilnato. Posodo pokrijemo z vlažnim prtičem in damo na toplo, kjer naj vzhaja do dvojne količine, to je približno eno uro.

Zdaj pripravimo premaz. V posodi z električnim mešalnikom dobro premešamo zmehčano maslo, mu primešamo sladkor in nazadnje še cimet.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo širok približno 30 centimetrov. Namažemo ga s pripravljenim premazom in zavijemo kakor potico. Razrežemo na štiri centimetre široke kose ter jih polagamo na pekač, tako da se vidi polžek. Pustimo jih na toplem, da znova vzhajajo.

4. 15 minut + 10 minut + 15 minut


Pečemo 15 minut pri 180 ° C. Medtem pripravimo preliv. V lončku zmešamo sladko smetano, mleko, sladkor in po želji tudi cimet.

Pečene polžke vzamemo iz pečice in vsakega prelijemo s prelivom, lahko z žlico ali manjšo zajemalko.

Potisnemo jih nazaj v pečico in pečemo še od pet do 10 minut oziroma tako dolgo, da se preliv lepo zapeče.

Pustimo jih še 15 minut v pekaču, da se malo umirijo, šele nato tople postrežemo.

Nasvet


Polžke lahko naredimo tudi samo iz bele moke. Te je lažje narediti, ker ima moka več glutena, zaradi katerega se testo lepše oblikuje. Okusnejši pa so pirini, pravi Regina. Če komu ni do cimeta, naj ga preprosto izpusti.

Kar hitro k peki, ne bo vam žal!
Priporočamo še: Cimetke iz Celja: postale so pravi hit

Recept: Regina Eniko z domačije Pri Žnidarčk, Žiri

Naslovna fotografija: Kathariena/Getty Images
Datum Objave: 14.11.2023 ob 15:11

Več iz te teme:

cimetove rolicecimetovi polžki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja