Počasi pečena rebrca z žara (uspela bodo tudi v pečici)

Na podoben način lahko rebrca spečemo v navadni pečici, le da na koncu prižgemo žar funkcijo – rezultat bo skoraj tako dober kot pri pravem žaru.

Žar je odlična fabrika pečenih mesnin, saj lahko v razmeroma kratkem času zadovoljimo zavidljivo količino lačnih ust. To pa ne pomeni, da roštilj obvlada le en trik. Če si ukrademo malce več časa in ne divjamo s temperaturo, lahko pričaramo pečici podobno okolje, ki omogoča počasno peko – idealno za sočna in mehka rebrca! Ob koncu počasne peke pa žar zares podkurimo, da po rebrcih premazana pomarančna BBQ-omaka lepo karamelizira.

Počasi pečena rebrca z žara s pomarančno BBQ-omako

Omaka

  • 3 žlice pomarančnega džema
  • 2 žlici kisa
  • 2 žlički gorčice
  • 2 žlici worcestrske omake
  • 2 žlički česna v prahu
  • ščepec soli
  • ščepec popra

Počasi pečena rebrca

  • kos svinjskih rebrc (spare ribs ali baby back ribs)
  • 2–3 žlice začimbne mešanice (BBQ ali smoked)
  • 300 ml jabolčnega ciderja

Priprava

1. Pomarančna BBQ-omaka: preprosto vse stresemo, čmoknemo in zlijemo v kozico in zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo nekaj minut, da se omaka zgosti.

2. Počasi pečena rebrca: najprej moramo z rebrc odstraniti neprepustno membrano. Ta prekriva manj mesnato stran reber. S papirnato brisačko zagrabimo membrano na sredini reber – čisto ob robu. Odločno jo potegnemo z reber v enem kosu.

3. Rebra dobro natremo z vseh strani s poljubno mešanico začimb.

4. V dovolj velik pekač položimo rebrca, zraven zlijemo jabolčni cider.

5. Pekač tesno zapremo s kosom aluminijaste folije.

6. Žar s pokrovom segrejemo na 130–150 stopinj. Če uporabljamo žar na oglje, poskrbimo, da je polovica pripravljena za indirektno peko – pod rešetko naj tam ne bo oglja. Če uporabljamo plinski žar, naj bo en gorilnik prižgan, rebrca pa bomo pekli nad gorilnikom, ki je ugasnjen.

7. Pekač položimo na območje za indirektno peko, žar pokrijemo in 2,5- do 3,5-urna peka se začne. Pekač vsake toliko obrnemo za 180 stopinj, nekajkrat tudi preverimo, kako poteka peka. Če na dnu pekača ni več tekočine, prilijemo še malo ciderja.

8. Rebrca so pečena, ko nož z lahkoto zapičimo skozi meso do kosti oziroma ko lahko kost preprosto odstranimo.

9. Zdaj pride na vrsto pomemben korak za odlično BBQ-omako. Tekočino, ki se je nabrala pod rebrci, zlijemo v kozico s pomarančno BBQ-omako.

10. Posodo z rebri pokrijemo in postavimo na stran, omako pa vrnemo nad ogenj za 5–10 minut, da se ob brbotanju zgosti.

11. Žar pripravimo za direktno peko – to pomeni del rešetke nad razgretim ogljem ali plinskim gorilnikom.

12. Rebrca vzamemo iz pekača, jih položimo na del za direktno peko in premažemo z BBQ-omako. Žar pokrijemo in pečemo 5–10 minut, da omaka lepo karamelizira.

13. Rebrca narežemo in postrežemo še vroča s sočno rezano solato.

Namig: Rdeča nit ameriških omakic za žar je ravnovesje sladkorja, kisline, soli in umami okusa. V večini prevzame glavno vlogo kečap, tokrat pa sva posegla po marmeladi, ki ponuja neizčrpno paleto okusov. Ta rebrca so deležna pomarančnega džema in izkaže se, da so citrusi kot nalašč za pečeno prase!
Priporočamo še: Pokrovko bi v resnici morali odlagati takole
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana