Odprta Kuhinja

Poletna zloženka iz zelenjave, ki je zrasla na vašem vrtu

Odpri galerijo
A+   A-
Preprosta in hitro pripravljena jed, ki jo spečemo v pečici.



Za okusno vegetarijansko zloženko uporabimo plodove, ki jih ponuja poletje, jajčevce, paradižnik in baziliko, vse skupaj dopolnimo z mocarelo. Jed lahko potresemo tudi z naribanim parmezanom. Če želimo, da bo bolj kompaktna, po posamezni plasti paradižnika potresemo ribani parmezan, mlete kosmiče ali krušne drobtine, ki bodo vsrkali vlago. Zloženko ponudimo toplo ali hladno, kot predjed, malico ali večerjo. Pa tudi kot prilogo k mesu.

Sestavine





    • 1 kg jajčevcev

    • 0,5 kg paradižnika

    • 1 čebula

    • od 4 do 5 strokov česna

    • 300 g mocarele

    • 1 pest sveže bazilike

    • 1 vejica rožmarina

    • oljčno olje, sol, poper




Priprava


1. Čebulo in česen olupimo in ločeno sesekljamo. Jajčevce operemo, očistimo in po dolgem narežemo na centimeter debele rezine. Pustimo stati petnajst minut, popivnamo s papirnato brisačo in na hitro popečemo v ponvi. Preložimo v drugo posodo in v isti ponvi svetlo prepražimo čebulo.

2. Dodamo česen, premešamo in dodamo na rezine narezan paradižnik ter svežo sesekljano baziliko in rožmarin. Dušimo na obeh straneh nekaj minut, da paradižnik malo oveni. V namaščen pekač po plasteh nalagamo jajčevce, paradižnik in mocarelo, ki naj bo tudi zadnja plast.

3. Če nam je ostalo še kaj paradižnika, ga sesekljamo in potresemo po vrhu. Pečemo na 190 stopinjah približno pol ure oziroma dokler se sir ne stopi.
Preberite še: Jajčevci: Recepti, zaradi katerih boste to zelenjavo začeli oboževati

Fotografija: Artindividual/Getty Images
Datum Objave: 5.8.2021 ob 21:08

Več iz te teme:

brezmesne jedijajčevcizloženkapoletna zloženka

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja