Odprta Kuhinja

Popečen file lososa z njoki

ni podpisa
Odpri galerijo

Klasično in izvrstno.
Priprava: 30 minut.

Sestavine


- 600 g fileja lososa, oljčno olje, sol, rožmarin
Njoki
- 1 kg krompirja, 200 moke (pol ostre, pol mehke)
- 100 g ostre moke za delovno površino, jajce, žlička soli

Priprava


1. Njoki: krompir umijemo, ga zložimo v lonec, prilijemo toliko vode, da je skoraj povsem prekrit z njo, solimo in pristavimo. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo pol ure, da se krompir zmehča.

2. Kuhan krompir takoj odcedimo, sicer bo testo preveč lepljivo. Še vročega olupimo in takoj stisnemo skozi stiskalnico za krompir ali ga naribamo na strgalnik.

3. Zdaj dodamo jajce in moko ter zmes tako premešamo, da je enotna in se lepo drži skupaj.

4. Iz koščka testa oblikujemo svaljek in nato izrežemo njoke. Nežno jih povaljamo v ostri moki, da se osušijo. Ponovimo, da porabimo vse krompirjevo testo.

5. V velik širok lonec nalijemo vodo, jo solimo in zavremo. V krop damo približno polovico ali tretjino njokov, jih z lopatico narahlo privzdignemo z dna in počakamo, da priplavajo na površje. Takrat jih poberemo v skledo in v krop vstavimo nove njoke.

6. Med kuhanjem njokov spečemo lososa. File oplaknemo pod hladno vodo in ga dobro posušimo s papirnato brisačo. Narežemo ga na 4 kose. Ponev malce segrejemo in v njej na obeh straneh popečemo lososov file.

7. Solimo, začinimo z rožmarinom in ponudimo s krompirjevimi njoki in zeleno solato.
Nasvet: Meso lososa je sočno zaradi obilja (za zdravje koristnih) maščob. Pazite, da ga ne prepečete; za vsako stran je povsem dovolj 3 minute peke.

Različica: Med testo za njoke zamešajte drobno nariban korenček, sesekljano blanširano špinačo ali zelišča.

Naredimo vnaprej: Njoke pripravimo vnaprej in shranimo v hladilniku ali zamrznemo.

Poizkusite še: Pisani solatni listi z vrtničnimi listi

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 10.2.2020 ob 07:02

Več iz te teme:

lososnjokikrompirjevi njoki

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.