Popolni fokača sendviči

Odpri galerijo
A+ A-
Ta vrsta italijanskega kruha, ki ga nekako kar »nalijemo« v pekač, nima sezone in ljudje jo, slišimo, veliko pripravljajo zdaj, ko si krajšajo čas tudi s kuhanjem.
Sestavine
- 600 g bele pšenične moke tip 500
- 20 g svežega kvasa
- 4,3 dl mlačne do tople vode
- 3 žlice oljčnega olja
- 8 g soli
Premaz
- 4 žlice oljčnega olja
- 6 žlic mlačne do tople vode
- rožmarin, timijan
- po želji grobo mleta morska sol
Nadev
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 2–3 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja, sol, poper
- mocarela
- črne oljke
- po želji lahko dodamo tudi kapre, inčune
Priprava
1. Moko presejemo oz. razrahljamo. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo vodo in nadrobimo kvas, narahlo premešamo z vilicami in pustimo stati 10 minut.
2. Dodamo 3 žlice oljčnega olja in ob rob sol.
3. Približno 5 minut mešamo s kuhinjskim robotom ali električnim mešalnikom z nastavkom za testo, nato preložimo na delovno površino in zamesimo fino gladko, mehko in prožno testo.
4. Med gnetenjem se vzdržimo dodajanja moke, oziroma če je že treba, smo z njo »varčni«.
5. Hlebček testa preložimo v rahlo naoljeno posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.
6. Pekač obložimo s peki papirjem. Roke si pomokamo, da se nam testo ne bo prijemalo.
7. Testo preložimo na pekač in ga nežno raztegnemo do robov. Premažemo ga z mešanico oljčnega olja in vode. Pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 30 minut.
8. Prst pomočimo v vodo in z njim v testo naredimo globoke vdolbine. Testo še enkrat premažemo z mešanico olja in vode, pokrijemo in pustimo vzhajati še 5–10 minut. Pred peko testo posujemo z rožmarinom in timijanom.
9. Fokačo pečemo v pečici, segreti na 200–220 stopinj, na spodnji rešetki, 20–25 minut. Vročo pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se skorjica malce zmehča.
10.Češnjeve paradižnike narežemo na majhne koščke in jim primešamo stisnjene stroke česna, oljčno olje, sol in poper. Fokačo obložimo s pripravljenimi paradižniki, mocarelo in oljkami ter pokapamo še z nekaj oljčnega olja.
Datum Objave: 10.8.2023 ob 10:08