Porabite star kruh in paradižnike v tej odlični solati panzanella

Klasična toskanska solata, ki nam pomaga pospraviti vrt ali hladilnik. Tokrat je pripravljena po navdihu iz Vipavske doline, ob njej pa si je treba privoščiti kozarec piva.

Spremljate Nedelovo akcijo, posvečeno kraft pivovarjem? Tudi mi smo pristavili vrček: ni boljše priložnosti, da dobimo resnično strokovnjaške nasvete o tem, kaj in kako se dobro skuha s to starodavno pijačo. Danes imamo za vas res navdušujočo solato panzanella, ki jo priporoča Anita Lozar (Pelicon).

Sestavine

– nekaj rezin kruha, najbolje od prejšnjega dne
– 0,3 dl + 2 žlici oljčnega olja iz slovenske Istre
– dve vejici timijana
– sok pol limone
– strok česna
– 2 vipavski breskvi
– 250 g češnjevih paradižnikov
– pest sveže bazilike
– kroglica sirčka burrata
– 4 rezine pršuta
– pest rukole
– sol, poper

Priprava

1. Najprej v ponvi na obilici deviškega oljčnega olja popečemo na kocke narezan kruh. Ko je zlato rumen, ga umaknemo z ognja, posolimo in začinimo z malo svežega timijana.

2. Zdaj zmešamo preliv: v skledici naredimo emulzijo iz 0,3 dl domačega istrskega oljčnega olja, sveže stisnjenega limonovega soka, soli, popra in nasekljanega stroka česna.

3. Pripravimo solato: pest rukole, dve manjši vipavski breskvi, narezani na krhlje, paradižnik in baziliko zmešamo v skledi in prelijemo s polovico preliva. Po vrhu raztresemo popečene kruhke in razdelimo na krožnike. Vsaki porciji dodamo na vrh kos burrate in pršut. Po okusu dodatno prelijemo s prelivom, posolimo in postrežemo.

Namig: Panzanella je toskanska klasika, ki se lepo ujame s svežimi hmeljnimi notami klasičnega piva stila india pale ale. Oljčno olje, limona in začimbe se odlično podajo k hmeljenim pivom, grenčica pa k pikantnosti česna, popra, pa tudi čilija. Hladne solate so tako izvrstna spremljava ohlajenemu hmeljenemu pivu in ta okusni parček lepo zaokroži večere poznega poletja.
Recept je prispevala Anita Lozar, soustanoviteljica Pivovarne Pelicon. Priporočena pivska spremljava: The 3rd Pill, Pivovarna Pelicon.

Fotografija: Shutterstock

Na Delo in dom preberite: Sanjska služba? Buckhingamska palača išče

 

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana