Poširana postrv

Iz svežih ali zamrznjenih rib.

Priprava: 15 minut.

Sestavine

– 4 postrvi
– 0,5 dl svetlega kisa (npr. jabolčnega)
– 1 dl belega vina, sol
– manjši, tanjši por, peteršiljeva korenina
– eko limona

Priprava

1. V večji, širši posodi (ali posebni posodi za poširanje rib) pristavimo vodo in belo vino. Blago posolimo.

2. Peteršiljevo korenino očistimo, narežemo po dolgem na pol, por narežemo na kolesca in stresemo v vodo. Dodamo še peteršilj in rezine pol limone, drugo prihranimo za okras. Zavremo.

3. Medtem postrvi previdno očistimo pod blagim curkom hladne vode, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo zunanje sluzaste plasti, ki kuhano ribo modro obarva.

4. Ribe znotraj obrišemo s papirnato kuhinjsko brisačo, posolimo in postavimo na globlji krožnik.

5. Posebej pristavimo kis, ga zavremo. Z vročim prelijemo postrvi, nato jih previdno preložimo v vrelo vinsko zavrelico. Ogenj na štedilniku nemudoma zmanjšamo in postrvi poširamo (kuhamo tik pod vreliščem) 7–10 minut, odvisno od velikosti.

6. Ribe vzamemo iz juhe, jih prihranimo na toplem, v juho pa zakuhamo tanke rezance in jo ponudimo za začetek obroka. Zraven postrvi postrežemo, klasično, masleni krompir in kuhano blitvo.

Namig: Iz ostanka mesa kuhanih rib si sestavite namaz za sobotni zajtrk.

Naredimo vnaprej: Ne gre. To je jed, ki jo pripravimo tik pred postrežbo, na srečo je skuhana res hitro. Svetujem, da si vnaprej očistite ribe in jih shranite v hladilniku.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Čebulna juha s popečenimi kruhki

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.