Postrv po moje

Odpri galerijo
A+ A-
Mladi listi rdeče pese so užitni, škoda bi jih bilo zavreči. Po okusu spominjajo na blitvo.
Sestavine
- 3 gomolji mlade rdeče pese z listi
- večja čebula
- glavica mladega česna
- sok pol limone
- pol žličke celega kumina
- pol žličke celega koriandra
- pol žličke celega janeža
- olje
- sol in poper
- 2 žlici suhega kokosa (kokosovi kosmiči)
- 5 dag indijskih oreščkov
Priprava
1. Liste rdeče pese odrežete par centimetrov nad gomoljem, operete in narežete na trakove. Stebla drobno nasekljate. Zavržete le kakšen starejši zunanji list in nitkasta stebla. Najmanjše sredinske lističe prihranite za dekoracijo.
2. Gomolje rdeče pese skuhate (40–60 minut), nato pustite v vodi, da se ohladijo. S prsti jih olupite. Narežete na kocke v velikosti grižljajev.
3. Kokosove kosmiče namočite v 200 ml vroče vode. Še preden se voda ohladi, zmiksate v mleko.
4. Kumin, koriander in janež pol minute suho pražite na razgreti ponvi, najboljše železni, nato zmeljete v kavnem mlinčku.
5. Čebulo, česen in limonov sok (če je treba, še žlico vode) v manjšem blenderju spremenite v pasto.
6. V kozici razgrejete olje in prepražite v pasto. Mešate, dodate začimbe, sol in poper po okusu. Pražite pri zmerni temperaturi, dokler ne začne maščoba odstopati. Zdaj dodate liste rdeče pese in stebla, popražite in zalijete z zajemalko vroče vode. Dušite do mehkega.
7. Indijske oreščke prepražite na malo olja, da se rjavkasto obarvajo.
8. V ragu vmešate rdečo peso, narezano na kocke, in kokosovo mleko. Pokuhate do želene gostote.
9. Ragu na krožnikih posipate s praženimi oreščki in prihranjenimi lističi rdeče pese.
10. Ponudite z rižem.
Priporočamo še: Navdušil vas bo ta najhitrejši način za pripravo najboljše limonade
Recept: Matjaž Šinigoj
Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 2.7.2019 ob 11:07