Pozabite na cezarjevo solato, ta jed bo vaša najljubša malica za v službo
Cezarjeva solata je ena izmed tistih jedi, ki jo že pregovorno povezujemo s službeno malico. Že pripravljeno najdemo v trgovinah, kamor med službenim odmorom skočimo po hiter obrok. Prav tako je skoraj vedno prisotna na jedilnikih restavracij, ki ponujajo malice, pogosto pa jo opazimo celo v filmih, kjer si jo na delovnem mestu privoščijo zaposleni filmski junaki.
Seveda ne brez razloga. Cezarjeva solata je ena izmed najbolj okusnih solat, ki na enem krožniku združuje vse komponente, ki si jih želimo v dobrem kosilu. Gre za precej uravnotežen obrok, ki poleg ocvrtega ali pečenega piščanca vključuje hrustljavo solato, popečene krutone in kremast preliv. Za piko na i pa so tu še rezine parmezana, ki okus celotne jedi še dodatno ojača.
A ker si vsak dan ne želimo jesti solate, lahko cezarjev krožnik spremenimo kar v sendvič. Sestavine bodo ostale skoraj enake, le da bo krutone zamenjala kar cela štručka. Na ta način bo naš službeni obrok precej bolj praktičen, vseeno pa ne bo šlo za klasičen, dolgočasen sendvič. Takšna malica bo doma sicer zahtevala nekaj predpriprave, a vam naslednji dan, ko boste cezarjevo štručko zaužili, gotovo ne bo žal.
Sestavine (za 2 sendviča)
Ocvrti piščanec
- polovica piščančjih prsi
- moka
- dve jajci
- drobtine
Česnovo maslo
- cel česen
- sesekljan peteršilj
- 80 g masla
- pest ribanega svežega parmezana
Dodatno
- 2 štručki kruha
- solata ledenka
- parmezan
- limona
- grški jogurt
- majoneza
Priprava
- Najprej pripravimo ocvrte piščančje zrezke. Prsi razrežemo v dva fileja, ju povaljamo po moki, potopimo v razžvrkljana jajca ter posujemo z drobtinami. Nato jih ocvremo v vročem olju, lahko pa jih tudi spečemo v cvrtniku na vroč zrak ali v pečici. Pripravimo pa jih lahko tudi po tem odličnem receptu.
- Nato pripravimo česnovo maslo. V pečici ali mikrovalovni pečici na hitro zmehčamo česen. Pečeno vsebino stisnemo v skledo in ji dodamo maslo, pest ribanega parmezana in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo in namažemo na obe polovici razpolovljenih štručk.
- Štručke za 15 minut postavimo v pečico, da postanejo hrustljave. Medtem narežemo solato in zmešamo preliv. V skodelici zmešamo grški jogurt, limonov sok in majonezo. Polovico preliva zmešamo k solati.
- Popečene štručke vzamemo iz pečice, jih premažemo s preostankom preliva, nanj postavimo ocvrtega piščanca in posujemo s solato. Po vrhu naribamo še parmezan in štručke zapremo ter jih ovijemo v list papirja za peko.