Pozabite na sarme, poskusite napolniti to zelenjavo, ki jo imate gotovo doma
Iz skrinje v teh dneh jemljemo še zadnje sarme, ki smo jih skuhali pred novim letom. Do sezone polnjenih paprik pa nas ločita še dve zamenjavi letnih časov. Da omenjenih jedi ne bi preveč pogrešali, tako predlagamo, da spoznate recept, ki vam bo prav gotovo šel v slast, če se uvrščate med ljubitelje polnjene zelenjave. Namesto zelja in paprik bomo danes namreč nadevali čebulo.
Recept smo si sicer izposodili iz orientalske kuhinje in vsebuje nekaj začimb, ki jih v slovenski kulinariki nismo vajeni. A vse skupaj lahko brez težav zapeljemo nekoliko po svoje in pripravimo odlično prilogo ali pa glavno jed, ki bo nadvse teknila v času, ko čakamo na toplejše dni. Prilegla pa se bo tudi poleti, sploh ko bodo na voljo sveže sestavine z vrta.
Polnjene čebule ne vsebujejo mesa, zato jih lahko postrežemo tudi vegetarijancem. Za predlogo pa predlagamo kremast pire, saj je riž že v nadevu.
Sestavine
- 5 do 6 čebul
- 170 g riža
- šopek peteršilja
- en velik paradižnik
- žlica oljčnega olja
- sok polovice limone
- žlica soli
- žlička česna v prahu
Dodatno
- šopek koriandra
- pol žličke kumina
- 500 ml vrele vode
- 3 žlice datljevega ali javorjevega sirupa
- žlica soli
Priprava
- Olupimo čebule in jih kuhamo v vodi 15 do 20 minut, da se zmehčajo.
- Medtem pripravimo riž, ki ga skuhamo po navodilih na embalaži. Kuhanega zmešamo s sesekljanim paradižnikom, peteršiljem in koriandrom, limonovim sokom in začimbami.
- Pečico vključimo na 180 stopinj.
- Kuhane čebule previdno prerežemo in odpremo tako, da dobimo čolničke, ki jih napolnimo z nadevom. Nadevane čebule zlagamo v pekač. V posebni posodi zmešamo vročo vodo, sirup in sol ter z mešanico prelijemo čebule.
- Pekač prekrijemo z aluminijevo folijo in ga potisnemo v pečico za dve uri. Nato folijo odstranimo in pečemo še 15 do 20 minut, da se čebule po vrhu lepo zapečejo.
Onaplus.si: Dada Jerovšek: Ah, seveda je bila kriva ljubezen