Odprta Kuhinja

Poznate recept za grško lazanjo?

Fotografija: bernjuer/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Lazanja je ena izmed tistih jedi, ki se jih razveselijo vsi prisotni za mizo. Gre za ravno prav povzdignjeno različico testenin, na katero so Italijani še posebej ponosni. A danes jo bomo za spremembo pripravili po grško.


Na sporedu je torej zvrhan pekač mediteranske arome in testenin, a namesto po italijansko, zabeljen po grško. Pripravili bomo nekakšen miks med opevano grško musako in italijansko lazanjo, hibrid pa nosi tudi uradno ime in to je pasticio (po grško pastitsio). Osnova zanjo je mleto meso, poleg testenin bomo kombinirali tudi bešamel in sir. Kljub vsemu pa je jed prav posebna. Pa tudi navdušujoča.

Tako kot lazanjo jo lahko pripravimo vnaprej. Na primer za vikend in jo nato nekaj dni hranimo v hladilniku, v pečico pa potisnemo med tednom, ko za kulinarično ustvarjanje nimamo časa. Tudi v zamrzovalniku nas lahko počaka na zalogi. Skratka, stavimo, da boste pasticio izjemno vzljubili.

Pasticio, ki ga pustimo, da se malce ohladi, lahko lepo narežemo. Prerez bo najlepši, če uporabimo testenine z luknjo in jih zlagamo v isto smer. (Foto: from_my_point_of_view/Getty Images)
Pasticio, ki ga pustimo, da se malce ohladi, lahko lepo narežemo. Prerez bo najlepši, če uporabimo testenine z luknjo in jih zlagamo v isto smer. (Foto: from_my_point_of_view/Getty Images)

Pasticio


Mesna omaka

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 3 stroki česna

  • 2 rdeči čebuli

  • 1 kg mlete govedine

  • 150 ml rdečega vina

  • 800 g pelatov

  • 2 žlici paradižnikove paste

  • 1 žlička sladkorja

  • 1 lovorjev list

  • 1/2 žličke mletega cimeta

  • 1 cimetova paličica

  • 1/4 žličke mletih klinčkov

  • 3/4 žličke soli

  • 1 žlička mletega popra


Grški bešamel

  • 100 g masla

  • 110 g moke

  • 1 l mleka

  • 1/8 žličke muškatnega oreščka

  • 1/2 žličke soli

  • 100 g grškega sira (lahko tudi parmezan)

  • 2 rumenjaka


Testenine



  • 400 g bucatinov (ki jih lahko zamenjamo z drugimi testeninami)

  • 120 g feta sira

  • 2 beljaka


Za po vrhu



  • 75 g grškega sira


Priprava


1. Najprej pripravimo mesno omako. Na ognju segrejemo olje, dodamo česen in čebulo, da zadiši. Prepražimo govedino, da postane rjava. Vlijemo vino in vse skupaj kuhljamo približno 3 minute, da tekočina izhlapi.

2. V lonec dodamo še druge sestavine za omako in zmanjšamo ogenj ter vse skupaj kuhamo dobrih 45 minut, vmes pa omako vsake toliko dobro premešamo. Tekstura mora biti gosta in ne tako tekoča kot pri bolonjski omaki. Lonec nato odstavimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

3. Nato se lotimo grškega bešamela. V kozici stopimo maslo, dodamo moko in pražimo eno minuto. Počasi vlijemo polovico mleka in mešamo, da nastane pasta. Nato ob poštenem mešanju z metlico za stepanje vlijemo še preostalo polovico mleka. Začinimo z muškatnim oreščkom. Ko je tekstura tako gosta, da žlica v njej pusti sled, kozico odstavimo z ognja, pustimo počivati pet minut, da se ohladi, nato pa vmešamo sir in še rumenjake. Po potrebi solimo. Pokrijemo s pokrovko in postavimo na stran.

4. Po navodilih skuhamo testenine, a jih odstavimo minuto prej, kot piše na embalaži. Odcedimo, počakamo 3 minute, da se nekoliko ohladijo, nato pa vmešamo jajčne beljake in nadrobljen feta sir.

5. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V pekač najprej nadevamo sloj kremastih testenin in poskrbimo, da so čim bolj enakomerno razporejene. Čez prelijemo mesno omako, nato pa še bešamel. Čez vse skupaj potresemo še sir in potisnemo v pečico. Pečemo 30 minut, nato pekač vzamemo iz pečice in jed pustimo počivati 10 minut, preden jo postrežemo.
Opomba: V prvotnem receptu v omako vmešajo še dve kocki za govejo jušno osnovo, kar pa se nam zaradi obilice drugih aromatičnih sestavin v omaki ni zdelo potrebno.

Preberite še: Tedenski jedilnik: hitro, poceni in učinkovito

Fotografija: bernjuer/Getty Images
Onaplus.si: Tako je bil izumljen pomivalni stroj in to je ženska, ki je zaslužena zanj
Datum Objave: 17.11.2023 ob 08:11

Več iz te teme:

testeninelazanjapastisiopasticio

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.