Odprta Kuhinja

Pražen krompir po originalnem receptu: pravila, ki povzdignejo jed

Odpri galerijo
A+   A-
Tradicionalni pražen krompir je pripravljen na svinjski masti, v kateri najprej ocvremo čebulo, in zabeljen z ocvirki.


Pražen krompir je bržkone jed, ki je najbolj zakoreninjena v zavesti Slovencev, ko pomislimo na tradicionalne domače dobrote. Da je res pomembna, dokazuje tudi dejstvo, da že več kot dvajset let deluje društvo, ki si prizadeva za njeno promocijo, kar je razvidno že iz imena: Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Da bi se ideja, okus in vonj po praženem krompirju širili kar se da daleč naokoli, društvo vsako leto pripravi svetovni festival praženega krompirja, ki privabi številne kuharje, ljubitelje te jedi in radovedneže. Festival vselej poteka v drugem kraju, letošnjega, že triindvajsetega po vrsti, je minulo soboto gostil Bovec. Kot nam je povedal predsednik društva Stane Menard, so pravila za sodelovanje povsem preprosta: zbrane ekipe, letos jih je bilo 52, njihova velikost in sestava nista zapovedani, iz sestavin, ki jih same zagotovijo, pripravijo pražen krompir po svojem receptu. Vse, kar ekipe skuhajo, brezplačno ponudijo obiskovalcem v pokušino.

Ocvirke dodamo nekaj minut pred koncem praženja. (Foto: Grafvision/Getty Images)
Ocvirke dodamo nekaj minut pred koncem praženja. (Foto: Grafvision/Getty Images)

Najboljši pražen krompir


Menard, ki jed tudi sam pogosto pripravlja, nam je zaupal, da po originalnem receptu krompir pražimo na masti in ga na koncu zabelimo z ocvirki. Čeprav najbrž vsak, ki je kdaj stal za štedilnikom, brez zadržkov pripravlja praženi krompir, pa je vendarle nekaj pravil, zaradi katerih jed iz povprečne povzdignemo v odlično.

1. Pomemben je že izbor krompirja, v društvu priporočajo sorte monte carlo, concordia, elfe, manitou, aluete, desire in alonso.

2. Dobro je, da so gomolji približno enako veliki, da bodo enakomerno kuhani.

3. Tudi pri kakovosti čebule ne gre skopariti, strokovnjaki zato priporočajo sorto belokranjka.

4. Kako je čebula narezana, ni tako pomembno kot to, da jo pražimo zelo počasi in na nizki temperaturi, da se skoraj povsem stopi. »Hrustljavi koščki čebule nimajo v praženem krompirju kaj iskati,« je odločen Menard.

5. S krompirjem moramo med praženjem ravnati nežno. Z lopato ga zgolj obračamo, nikakor ga ne mečkamo, saj vendar ne pripravljamo pire krompirja.

6. Zabelimo ga z ocvirki, ki jih dodamo proti koncu, zadnjih pet minut. Potresemo jih po krompirju in ga še enkrat previdno obrnemo. Jed solimo tako, da krompir skuhamo v slani vodi, po potrebi pa dosolimo pred koncem praženja.

Praženega krompirja nikoli ne mečkamo, temveč obračamo z lopatko! (Foto: Uroš Hočevar)
Praženega krompirja nikoli ne mečkamo, temveč obračamo z lopatko! (Foto: Uroš Hočevar)

Priporočamo še: Klasike z Yasko: slivovi cmoki iz skutnega testa

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Uroš Hočevar
Datum Objave: 6.9.2023 ob 06:09

Več iz te teme:

krompirpražen krompirocvirki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja