Odprta Kuhinja

Praznični čaj, ki bo pričaral božično vzdušje

Praznični čaj, ki bo pričaral božično vzdušje
Odpri galerijo
A+   A-
S črnim napitkom se druži vonj po cimetu, kardamomu, vanilji in drugih začimbah. Omamna alternativa vsem alkoholnim pijačam, ki si jih privoščimo decembra.

Če bi decembra radi pripravili malo drugačen čajni napitek, je tu ideja, ki zadiši po božiču, kajti v tej mešanici se s črnim čajem druži vonj po cimetu, kardamomu, vanilji in preostalih prazničnih začimbah. »Božič po indijsko,« se ob narekovanju recepta široko nasmehne kranjski Indijec Mehtab Singh. »Ta čaj lahko dopolnimo z mlekom ali pa s smetano. Kar koli mlečnega boste dodali, se bo lepo ujelo z okusi,« svetuje Singh, ki se je iz daljne Indije preselil v gorenjsko metropolo, kjer ima že dobro desetletje trgovino s čaji Indija Koromandija. Tu je decembra pravi hit prav čaj masala. 

Praznični čaj

Za 2–3 osebe.

  • 1 žlica črnega čaja
  • ščep decembrskih začimb (kardamomov strok, košček cimetove palčke, malo vaniljevega stroka, košček ingverja)
  • med (po okusu)
  • 1 dl narahlo stepene smetane
  • ščepec cimeta in kardamoma (za povrh)

Priprava

  1. V lončku zavremo 2 dl vode, nato dodamo črni čaj in decembrske začimbe. Naj vre minuto, največ dve, zatem čaj odcedimo, dodamo med in rahlo ohladimo.
  2. Ko se ohlaja, z mešalnikom nežno (ne do čvrstih vršičkov) stepemo sladko smetano, da dobimo svilnato strukturo.
  3. Z žlico jo razporedimo na čaj, nalit v kozarček, čez pa posujemo še malce mletega cimeta in kardamoma

    Priporočamo še: Ljubljanske stojnice: 5 zanimivosti, ki letos najbolj presenetijo (in cene)
Datum Objave: 13.12.2023 ob 05:12

Več iz te teme:

božič in novo letopijačapraznični napitki

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.