Predlog kosila iz slovenskih restavraciji z Michelinovim priznanjem: gostilna Repovž

Odpri galerijo
A+ A-
Za štiri jedce, navdušene nad hrano, ki jo ponujajo v gostilni Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem. Tako juhica postane polnovredni obrok.
Juhe obožujemo, a včasih se zalotimo, da je v loncu vedno nekaj že preveč ponavljajočega. Iz gostilne Repovž, ki so eni od devetih v novem Michelinovem vodniku, ki imajo oznako bib gourmand: pomeni dobro razmerje med kakovostjo jedi in ceno, so z nami delili recept, ki bo, verjamemo, tudi vam prinesel nov navdih za kuhanje kosil na žlico.
Kolerabna juha s krompirjevim raviolom
- velika koleraba
- 3 šalotke
- muškatni orešček
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- maslo ali olje
- žlica sladke smetane
- žlička ingverja
Krompirjevi ravioli
- 0,5 kg krompirja
- 3 dag masla
- jajce
- sol
- po 9 dag ostre in gladke moke
Nadev
- 4 šalotke
- olje za peko
Priprava
1. Kolerabo narežemo na kockice. Šalotke narežemo na drobno in opražimo v ponvi na maslu, nato dodamo kolerabo in pražimo še nekaj minut, zalijemo z zelenjavno osnovo. Kuhamo pol ure.
2. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom in nato kuhamo še 10 minut. Po potrebi dolivamo vodo.
3. Solimo in dodamo začimbe: ingver, muškatni orešček in poper po okusu. Na koncu prilijemo še sladko smetano.
4. Raviol: najprej pripravimo krompirjevo testo. Cel krompir skuhamo in olupimo. Stisnemo ga skozi stiskalnik ali pretlačimo. Dodamo moko, jajce, maslo in sol ter zgnetemo testo.
5. Šalotko z lupino vred pečemo okoli 30 minut v pečici, razgreti na 180 stopinj. Nato jo olupimo in zmečkamo z vilicami ali zmeljemo.
6. Razvaljamo krompirjevo testo, nanj nabrizgamo šalotkin pire, oblikujemo 4 raviole in robove stisnemo z vilicami.
7. V ponvi segrejemo olje in raviole ocvremo do zlato rjave barve.
8. Serviramo: na vsak krožnik damo en raviol, lahko tudi nekaj svežih dišavnic in prilijemo juho.
Priporočamo še: TOP 3 osvežilne solate s kumarami
Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 24.6.2020 ob 08:06