Odprta Kuhinja

Preprosta in hitra borovničeva pita s kislo smetano

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Poletje je čas jagodičevja, ki ga radi uporabimo tudi za sladice. Prav omamno je v pitah, katerih priprava je nedeljsko pomirjujoča.


To je finska različica borovničeve pite, poimenovane mustikkapiirakka. Njena posebnost je krhko testo s pecilnim praškom, ki ga zelo preprosto in brez ohlajanja porazdelimo po pekaču. Nanj naložimo borovnice (najbolje gozdne, obnese pa se tudi z ameriškimi) in vse skupaj prelijemo s preprosto mešanico iz kisle smetane in jajca. Za ta recept potrebujemo pekač za torto s premerom 20 do 22 cm ali pekač za pito s premerom 22 do 23 cm.

Borovničeva pita s kislo smetano


Podlaga

  • 100 g masla

  • 100 g sladkorja

  • 1 jajce

  • 130 g bele moke

  • 60 g ržene moke

  • žlička pecilnega praška

  • ščepec soli

  • žlička kardamoma v prahu


Nadev

  • 300 g borovnic

  • 2 žlici koruznega škroba

  • pol žličke kardamoma v prahu

  • 300 g milerama

  • 2 manjši jajci

  • 50 g sladkorja

  • vaniljev sladkor


Priprava


1. Pečico vključimo na 190 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko, če uporabljamo keramični pekač za pite, pa to ni potrebno.

2. Maslo in sladkor penasto stepemo z ročnim mešalnikom. Dodamo jajce in še malo zmešamo, da dobimo enotno zmes.

3. Obe moki, kardamom, pecilni in sol presejemo v masleno zmes in pri majhni hitrosti naprej mešamo z ročnim mešalnikom. Zelo hitro bo nastalo mehko testo.

4. Testo razporedimo po pekaču in tudi po obodu do višine približno 3 cm. Pomagamo si s prozorno folijo, da se nam ne prijemlje prstov, ali s skodelico, ki ima ravno dno. Postavimo na stran.

5. Borovnice posujemo s koruz­nim škrobom in kardamomom in pomešamo.

6. Mileram, jajci in obe vrsti sladkorja zmešamo. Polovico mešanice nalijemo na podlago sladice, po njej razporedimo vse borovnice in prelijemo s preostankom nadeva.

7. Potisnemo v pečico in pito pečemo 50 minut. Če boste uporabili pekač za pito z malce večjim premerom, kot je bil moj, bo nared že v 40 minutah.

8. Pekač damo na ohlajevalno rešetko in sladico popolnoma ohladimo, preden jo osvobodimo oboda, drugače poči. Če pa uporabljate pekač za pito, se s tem ni treba obremenjevati in si lahko privoščite še malce topel košček te radosti.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 poletnih kosil (VIDEO)
Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

borovnicekisla smetanaborovničeva pita

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.