Preprosta in hitra borovničeva pita s kislo smetano
Odpri galerijo
A+ A-
Poletje je čas jagodičevja, ki ga radi uporabimo tudi za sladice. Prav omamno je v pitah, katerih priprava je nedeljsko pomirjujoča.
Borovničeva pita s kislo smetano
Podlaga
- 100 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- 130 g bele moke
- 60 g ržene moke
- žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- žlička kardamoma v prahu
Nadev
- 300 g borovnic
- 2 žlici koruznega škroba
- pol žličke kardamoma v prahu
- 300 g milerama
- 2 manjši jajci
- 50 g sladkorja
- vaniljev sladkor
Priprava
1. Pečico vključimo na 190 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko, če uporabljamo keramični pekač za pite, pa to ni potrebno.
2. Maslo in sladkor penasto stepemo z ročnim mešalnikom. Dodamo jajce in še malo zmešamo, da dobimo enotno zmes.
3. Obe moki, kardamom, pecilni in sol presejemo v masleno zmes in pri majhni hitrosti naprej mešamo z ročnim mešalnikom. Zelo hitro bo nastalo mehko testo.
4. Testo razporedimo po pekaču in tudi po obodu do višine približno 3 cm. Pomagamo si s prozorno folijo, da se nam ne prijemlje prstov, ali s skodelico, ki ima ravno dno. Postavimo na stran.
5. Borovnice posujemo s koruznim škrobom in kardamomom in pomešamo.
6. Mileram, jajci in obe vrsti sladkorja zmešamo. Polovico mešanice nalijemo na podlago sladice, po njej razporedimo vse borovnice in prelijemo s preostankom nadeva.
7. Potisnemo v pečico in pito pečemo 50 minut. Če boste uporabili pekač za pito z malce večjim premerom, kot je bil moj, bo nared že v 40 minutah.
8. Pekač damo na ohlajevalno rešetko in sladico popolnoma ohladimo, preden jo osvobodimo oboda, drugače poči. Če pa uporabljate pekač za pito, se s tem ni treba obremenjevati in si lahko privoščite še malce topel košček te radosti.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 poletnih kosil (VIDEO)
Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06