Preprosta in hitra borovničeva pita s kislo smetano

Poletje je čas jagodičevja, ki ga radi uporabimo tudi za sladice. Prav omamno je v pitah, katerih priprava je nedeljsko pomirjujoča.

To je finska različica borovničeve pite, poimenovane mustikkapiirakka. Njena posebnost je krhko testo s pecilnim praškom, ki ga zelo preprosto in brez ohlajanja porazdelimo po pekaču. Nanj naložimo borovnice (najbolje gozdne, obnese pa se tudi z ameriškimi) in vse skupaj prelijemo s preprosto mešanico iz kisle smetane in jajca. Za ta recept potrebujemo pekač za torto s premerom 20 do 22 cm ali pekač za pito s premerom 22 do 23 cm.

Borovničeva pita s kislo smetano

Podlaga

  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 130 g bele moke
  • 60 g ržene moke
  • žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • žlička kardamoma v prahu

Nadev

  • 300 g borovnic
  • 2 žlici koruznega škroba
  • pol žličke kardamoma v prahu
  • 300 g milerama
  • 2 manjši jajci
  • 50 g sladkorja
  • vaniljev sladkor

Priprava

1. Pečico vključimo na 190 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko, če uporabljamo keramični pekač za pite, pa to ni potrebno.

2. Maslo in sladkor penasto stepemo z ročnim mešalnikom. Dodamo jajce in še malo zmešamo, da dobimo enotno zmes.

3. Obe moki, kardamom, pecilni in sol presejemo v masleno zmes in pri majhni hitrosti naprej mešamo z ročnim mešalnikom. Zelo hitro bo nastalo mehko testo.

4. Testo razporedimo po pekaču in tudi po obodu do višine približno 3 cm. Pomagamo si s prozorno folijo, da se nam ne prijemlje prstov, ali s skodelico, ki ima ravno dno. Postavimo na stran.

5. Borovnice posujemo s koruz­nim škrobom in kardamomom in pomešamo.

6. Mileram, jajci in obe vrsti sladkorja zmešamo. Polovico mešanice nalijemo na podlago sladice, po njej razporedimo vse borovnice in prelijemo s preostankom nadeva.

7. Potisnemo v pečico in pito pečemo 50 minut. Če boste uporabili pekač za pito z malce večjim premerom, kot je bil moj, bo nared že v 40 minutah.

8. Pekač damo na ohlajevalno rešetko in sladico popolnoma ohladimo, preden jo osvobodimo oboda, drugače poči. Če pa uporabljate pekač za pito, se s tem ni treba obremenjevati in si lahko privoščite še malce topel košček te radosti.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 poletnih kosil (VIDEO)
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana