Odprta Kuhinja

To je pravilen način, kako smukati domačo baziliko, da bo rasla celo poletje

Bazilika v lončkih. (Foto: OlgaMiltsova/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Sveži bazilikini listi lahko povzdignejo marsikatero jed, rastlino bazilike pa lahko gojimo kar na domačem kuhinjskem pultu.

Oboževalci italijanske kuhinje gotovo veste, da je redko kateri tovrsten recept pripravljen brez sveže bazilike. Ti nežni listi dajejo jedem značilno mediteransko aromo, še posebno radi pa jih uporabljamo pri pripravi lahkih poletnih obrokov. Na srečo imamo lahko baziliko posajeno kar v kuhinji, mlade rastline pa lahko kupimo v skoraj vsaki trgovini z živili. 

Morda se vam je že zgodilo, da se je kupljena rastlina v lončku po nekaj dneh pričela sušiti in od nje ni bilo kaj dosti pridelka. Da bo v prihodnje bolj uspevala svetujemo, da jo ob prihodu iz trgovine najprej presadite v več manjših cvetličnih lončkov. V trgovinskih je namreč skupaj natlačeno veliko sadik, ki pa jim kmalu po tem, ko jih odložimo na kuhinjski pult, prične primanjkovati prostora in hranil, da bi se razrasle. 

Za rast bazilike je pomembno tudi, da jo dovolj zalivamo in ji zagotovimo čim več sončne svetlobe. Pomembno pa je tudi, kako jo obrezujemo iziroma trgamo. Kot si lahko ogledate v spodnjem videu, namreč ni vseeno, kako se lotimo smukanja bazilikinih listov. Pravilno trganje pa na srečo ni zapleteno. Preden z rastline odstranimo list, ki bo romal v okusno jed, bo potreben le nekaj sekunden razmislek, katerega izbrati.

Šteti pričnemo pri dnu rastline, torej na začetku stebla, ki gleda iz zemlje. Štejemo namreč vejice, ki rastejo iz stebla mlade rastline in ko pridemo do številke tri, odrežemo list kot to prikazuje zgornji posnetek. Rastlina bo na odrezanem delu pognala nove poganjke in tako bo rasla in postajala vse bolj košata. Pravila številke tri se tako poslužimo vedno, ko potrebujemo baziliko za pripravo jedi. 

Z obrezovanjem vrhov bazilike bomo rastlino spodbudili k rasti in tako bo postajala vse bolj košata in razvejana. Bolj redno kot jo bomo smukali, več novih listkov bo pognala. Prepričani smo, da vam idej, kam z vsemi dišečimi lističi, ne bo zmanjkalo. Prepričani smo, da jih bo po nekaj mesecih pravilnega obrezovanja gotovo dovolj celo za kozarec domačega pesta. 

image_alt
Nedeljsko kosilo: piščanec z orzom iz enega lonca

 

 

Datum Objave: 16.5.2024 ob 01:05

Več iz te teme:

bazilikatrganje bazilikezelišča

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.