Preprosta torta iz palačink za rojstni dan v karanteni

»Rojstni dan brez torte je le navadna zabava,« je nekoč izjavila Julia Child in še kako je imela prav. Da bodo vsi slavljenci v času epidemije lahko primerno praznovali, priporočamo zelo izvedljiv recept za torto.

Ta torta iz palačink pa je bila hkrati zamišljena tudi tako, da je poklon prazniku pomladi: pehtran je ena prvih zeli, na katere pomislimo ob veliki noči, in hkrati tipična sestavina kulinarike Ljubljanske kotline. Palačinke pa smo izbrali zato, ker jih pač vsak zna speči. Mislimo, da preprostejše torte, kot je taka, pravzaprav ne poznamo. Edino delo bo s peko palačink.

Torta je preprosta za izdelavo, hkrati pa taka, da izvablja nasmeh na obraz – samo poglejte, kako sta zadovoljni Neli Selan in Lea Sterle. Še pred karanteno sta celo dopoldne in še več v kuhinji centra Kult 316 posvetili pripravi receptov, ki nam pobožata dušo v tem težkem času. Hvala!

Neli Selan in Lea Sterle iz kuhinji centra Kult 316

Torta iz palačink

Nadev

  • 500 g skute
  • 100 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupinica bio limone
  • velik šop svežega pehtrana

Obliv

  • 5 dl smetane za stepanje
  • bonbončki po izbiri

Priprava

1. Spečemo 20 manjših palačink po svojem najljubšem receptu.

2. Zmešamo sestavine za nadev: skuto z obema vrstama sladkorja, naribano svežo lupinico limone in fino nasek­ljan pehtran.

3. Začnemo sestavljati: spodaj je palačinka, sledi nadev in tako, dokler ne pridemo do vrha. Lahko se tudi prej ustavimo, če nam zmanjka nadeva, in palačinke porabimo za kaj drugega.

4. Preden torto postavimo na mizo, trdo stepemo sladko smetano in se poigramo z oblaganjem torte: manj bo izumetničena, lepša bo. Dodamo še kak droben in nežen poudarek iz bonbončkov ali jedilnega cvetja.

Ne spreglejte te mojstrovine: Bralka priporoča: čudovito oblikovan in zelo puhast kruh

Recept: Neli Selan in Lea Sterle iz kuhinji centra Kult 316
Fotografije: Uroš Hočevar/Delo

 

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana