Odprta Kuhinja

Preprosti zelenjavni zvitki, ki navdušijo kot sarma

Odpri galerijo
A+   A-
Iz ohrovtovih listov lahko pripravimo sarmi podobne zvitke, ki jih napolnimo z nadevom, polnim okusa. Za posebno veselje tudi tokrat poskrbi skrivna sestavina.


Obožujete sarme? Mi tudi, zato vam tokrat predstavljamo malo drugačne. Za začetek: namesto listov kislega zelja so tu ohrovtovi. Potem pa je tu še skrivna sestavina, in to je prga. Kaj je prga? Tepka. In kaj je tepka? Hruška. Te majhne, okrogle hruške so v preteklosti rastle tudi v Zasipu pri Bledu, kjer so jih iznajdljivi domačini posušili in zmleli v moko. Nastala je torej prgina moka. »Bva je pa zvo zan'č, ampak so bl preveč šparovn, da b' drugo kpil,« so o svojih varčnih prednikih zapisali domačini iz Zasipa, kraja, ki se mu še danes po domače reče Prgarija.

In prav od tam, iz vasice Zasip pri Bledu, prihaja današnji recept, ki ga je zapisala domačinka Bojana Pipan, nam pa ga je predstavila njena sokrajanka Dušanka Strmole. Morda še to: v vasi Zasip so pred leti izdali knjižico, polno prgarskih receptov, ta stara sestavina pa je bila omenjena tudi na letošnjem nizu kuharskih delavnic Kuham domače, ki so v petih gorenjskih občinah potekale pod okriljem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Na teh delavnicah so iz prgine moke pripravili marsikaj: kruh prgovc, tepkine krapce, prgino rolado in zavitke z ohrovtom, ki vam jih predstavljamo danes.

Zavitki iz ohrovta


Za 6–8 oseb.

  • 1 velika glava ohrovta

  • ščepec soli

  • žlička majarona in timijana

  • 1 lovorov list

  • 2 srednje veliki čebuli

  • 2 stroka česna

  • 300 g jurčkov (lahko uporabimo suhe, a jih seveda dodamo manj)

  • sok polovice limone

  • 70 g suhih paradižnikov, vloženih v oljčnem olju

  • 100 g prgine moke (ali mletih kuhanih tepk)

  • 1 žlička mletih orehov

  • 3 žlice kisle smetane

  • nariban sir (za povrhu)


Priprava


1. Deset listov ohrovta damo v vrelo vodo za eno minuto, nato jih odcedimo. Vodo prihranimo.

2. Preostali ohrovt zrežemo na kocke, popražimo na čebuli, dodamo česen, majaron, lovorov list, timijan in sol. Dušimo in zalivamo z vodo, v kateri so se kuhali listi ohrovta. Primešamo nekaj žlic prgine moke. To zmes damo na pomaščen pekač.

3. Nadaljujemo s pripravo nadeva: jurčke prepražimo na maščobi. Dodamo na drobne kocke narezane suhe paradižnike. Ko je prepraženo, dodamo preostanek prgine moke, mlete orehe, limonov sok in kislo smetano. Sestavine premešamo in posodo odstavimo z ognja. S tem nadevamo ohrovtove liste tako, da damo na sredino lista žličko nadeva, zunanjo stran lista pa prepognemo navznoter in zvijemo od spodaj navzgor v sarmice.

4. Zvitke naložimo v pekač na dušeni ohrovt in jih polijemo s kislo smetano. Na vsakega damo košček poljubnega sira. Tako pripravljeno jed pri 180 stopinjah Celzija pečemo približno 20 minut (odvisno od moči pečice).
Namig: Sommelierka Mira Šemić zraven priporoča lažje, sadno rdeče vino mehkih taninov – modri pinot, portugalka, žametna črnina, sangiovese ...

Preberite tudi: Najboljši načini, kako postati lažji po božičnem prenajedanju
Datum Objave: 31.12.2022 ob 07:12

Več iz te teme:

brezmesne jediohrovtsarmazvitki iz ohrovta

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.