Odprta Kuhinja

Presenetljivo, kako dobro sir feta sodi v to jed, ki jo zelo pogosto pripravljate

Sir feta (Foto: zi3000/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Sir feta že dolgo ni le komponenta grške solate, niti sestavina, ki zagotavlja slanost in kremno teksturo v omakah za testenine.

Feta sir prihaja iz mediteranskih krajev, zato ga pogosto povezujemo z okusom počitnic na grških otokih ali kje drugje ob morju, kjer se lahko poleg sončnih žarkov dodobra naužijemo tudi na soncu zorjenih paradižnikov in druge okusne zelenjave. A danes ne serviramo recepta za klasično grško solato. 

Sira feta prav tako ne bomo uporabili kot sestavino v hitri omaki za pašto ali kot polnilo za slano pito. Pravzaprav predlagamo, da ga vključimo v sicer sladko jed in tako poskrbimo za manjše kulinarično presenečenje. Ne boste verjeli, odlično se namreč odreže v kombinaciji s palačinkami. Da bo vse skupaj izpadlo še bolj slastno, jih bomo posladkali s cvetličnim medom ali javorjevim sirupom. Kot si lahko ogledate spodaj, nekateri radi pripravijo tudi slano različico in dodajo slanino ter mlado čebulo.

Sir feta s palačinkami in medom

Za današnjo jed pravzaprav nimamo natančnega recepta, saj jo lahko v veliki meri prilagodimo svojemu okusu. Tako tudi pri masi za palačinke lahko zaupamo svojemu preverjenemu receptu. Ravnamo se po tistem, ki nam navadno najbolj uspe, pa naj bodo to puhaste ameriške, tanke francoske, polnozrnate ali brezglutenske palačinke. Kljub temu sir ne bo le nadomestil namaza, temveč ga bomo vmešali v maso na prav poseben način. Zato priporočamo, da tekočino v receptu zanjo zmanjšate za približno eno četrtino.

Maso za palačinke torej zmešamo kot po navadi, le da tokrat pripravimo malce bolj gosto. Nato segrejemo ponev, nanjo potresemo nekaj koščkov fete in pustimo, da zacvrči. Po nekaj sekundah, ko iz nje izpari nekaj slanice, čez polijemo maso za palačinke. Ko je s spodnje strani pečena, palačinko skupaj s sirom obrnemo. Na koncu vse skupaj pokapljamo z medom ali javorjevim sirupom. Po želji pa lahko za svežino dodamo še najrazličnejše sadje in celo metine liste.

Naša najljubša različica so puhaste ameriške feta palačinke z obilico medu in debelimi ameriškimi borovnicami. Takšnemu zajtrku se zares težko upremo, da pa si prihranimo malo slabe vesti, namesto običajne moke uporabimo ovseno ali mandljevo. Poskusite. Toplo priporočamo!

image_alt
Noro dobre palačinke, v katerih ni niti ščepca moke

 

 

Datum Objave: 7.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

hitro in preprostozajtrksladice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.