Odprta Kuhinja

»Pumpkin spice« oziroma najboljša jesenska začimba, ki bo izboljšala vsako skodelico kave

Odpri galerijo
A+   A-
Mmm, jesenska kava je lahko prava poslastica.Večina ljudi kavo pije vsak dan. Kava pa je tudi ena redkih surovin, ki jo največkrat pripravimo na enak način in prav vsaka skodelica je tako enakega okusa. Znova in znova. A življenje je treba malce popestriti in svojo najljubšo kavo lahko spijete v družbi jesenske okusne popestritve.

Verjetno ste že slišali, v kakšnih količinah v jeseni po grlih Američanov teče takoimenovani »pumpkin spice latte«, Starbucksova kava z okusom buče, cimeta in še mnogih začimb. Starbucksa sicer v Sloveniji nimamo, prav takšno pijačo pa si lahko na povsem preprost način pripravimo sami.

Potrebujemo le nekaj sestavin, ki bodo običajno kavo spremenile v pravo jesensko poslastico. Naredili bomo nadvse okusen sirup, ki ga lahko poljubno dodajamo v svojo jutranjo, popoldansko ali večerno skodelico. Poizkusite!

Sestavine lahko dodajate v poljubnih količinah in jih prilagodite svojemu okusu. V osnovi pa bomo potrebovali rjavi in beli sladkor, bučni pire, cimet, vaniljo, klinčke, kardamom in muškatni orešček.

Sestavine


- 240 ml vode
- 100 g belega sladkorja
- 100 g rjavega sladkorja
- 3 velike žlice bučnega pireja
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička ingverja v prahu
- ½ žličke vaniljevega ekstrakta
- ½ žličke mletih klinčkov
- ¼ žličke mletega kardamoma
- ¼ žličke mletega muškatnega oreščka

Priprava


1. Sirup pripravimo tako, da v vodo, ki smo jo nalili v lonček za kuhanje, zmešamo rjavi in navadni beli sladkor. Rjavi bo sirupu dodal bogatejši okus po melasi, običajen beli sladkor pa bo dodal sladkobo.

2. Vse skupaj dobro premešamo in zavremo na štedilniku. Nato zmanjšamo ogenj, da tekočina počasi brbota, sladkor pa se z njo poveže v enoten sirup.

3. Nato vanj primešamo začimbe in pire buče. Tega smo prej pripravili tako, da smo bučo skuhali in spasirali.

4. Vse skupaj kuhljamo toliko časa, da sirup postane enoten ter po želji precedimo. Sirup nato v neprodušni posodi hranimo v hladilniku ter ga po žlico ali dve dodajamo kavi.
Preberite še: Božansko: Grmada z bučo

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 4.11.2019 ob 08:11

Več iz te teme:

#kavakardamombučasirupbožični siruppumpkin spice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.