Odprta Kuhinja

Razstavljena jota, ki jo morate skuhati še to sezono kislega zelja

Odpri galerijo
A+   A-
Tako pripravljena jota je pravo presenečenje, saj jo lahko ponudimo tudi na bolj slavnostno obarvani mizi.

Jota je gosta jed na žlico, v kateri najdemo kislo zelje, krompir, fižol in še nekaj dodatkov za več okusa. Večinoma jo kuhajo na primorskem in velja za klasiko med skromnimi slovenskimi kosili. Že lani smo se potrudili in pripravili posebno različico, ki tekne na prazničnih decembrskih omizjih. Recept vas čaka TUKAJ. Letos pa nas je popolnoma očarala razstavljena jota, ki smo jo jedli ob otvoritvi festivala Koline 2023 v restavraciji hotela Pira v Hruševju pri Postojni.

Takole smo jo dobili predse: na krožniku je bila že nekakšna posteljica krompirjevega pireja, po kateri so bili posuti hrustljavi ocvirki in podrta pečenica. Jedi se nismo smeli dotakniti, dokler nam niso natakarji elegantno dolili še tekočega dela, v katerem je bilo pretlačeno kislo zelje. Tako je preprosta domača hrana v trenutku postala gurmansko doživetje, kar so odobravajoče potrdile tudi naše brbončice. Okus je bil natanko tak, kot mora biti. Tak, kot smo ga vajeni iz otroštva, ko so nam joto kuhale naše babice. A zaradi estetike – ki jo očitno lahko dosežemo tudi pri na pogled nemamljivi in brezoblični čorbi – še boljša od tiste najboljše, zapisane v naših možganih.

Recepta se je domislila mlada kuharica Neža Kobal in z nami podelila nekoliko poenostavljeno različico. Mi smo jo že skuhali in zagotavljamo, da je izvrstna.

Kremasta in svilena. Mogoče najboljša, kar ste jih jedli. (Foto: Jaka Birsa)
Kremasta in svilena. Mogoče najboljša, kar ste jih jedli. (Foto: Jaka Birsa)

Razstavljena jota

Za 4 osebe.

 • 400 g kislega zelja
 • 250 g rdečega kuhanega fižola
 • žlica mlete paprike
 • manjši kos dimljene pancete
 • 2 stroka česna
 • lovorov list
 • sol in poper

Krompirjeva pena

 • 300 g krompirja
 • 100 ml vode od kuhanega krompirja
 • 150 ml sladke smetane
 • sol

Koriandrovo olje (po želji)

 • šop koriandra
 • 2 dl olja

In še

 • 2 surovi pečenici
 • ocvirki

Priprava


1. Jota: v litru vode skuhamo oprano kislo zelje, fižol, kos dimljene pancete, lovorov list. Solimo in popramo po potrebi. Kuhamo približno 45 minut. Nato naredimo nekakšno prežganje: hitro popražimo česen, da zadiši in na koncu dodamo še papriko. Vse skupaj vmešamo v joto. Odstranimo lovorov list in panceto, nato pa vse skupaj zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko in tekočo juho.

2. Krompirjeva pena: Krompir olupimo, narežemo na kocke, solimo in skuhamo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo (malce vode prihranimo, kajti mogoče jo boste potrebovali za pozneje). Dodamo vročo smetano in vse skupaj najprej pretlačimo, nato pa še penasto zmiksamo z ročnim mešalnikom. Če je krompir pregost, dodamo še malce vode, v kateri se je kuhal, a to verjetno ne bo potrebno.

3. Pečenico razstavimo in meso prepražimo. Prav tako ocvirke.

4. Koriandrovo olje: liste koriandra blanširamo in ohladimo v ledeni vodi. Nato jih odcedimo in skupaj z oljem zmiksamo v blenderju. Precedimo čez gazo.

5. Serviranje: Vzamemo globoke krožnike in na sredino vsakega razporedimo krompirjevo peno. Na krompir položimo prepražene ocvirke in meso. Krompirjev otoček zalijemo z joto in pokapljamo z oljem.
 

Namig: Namesto koriandra lahko uporabite tudi peteršilj.

Opomba: Če boste jed ponudili kot toplo predjed in krompirjevega otočka ne boste popolnoma potopili, je bo kar nekaj ostalo. Nič hudega – juha za naslednji dan je tako že skuhana!

Neža v akciji. (Foto: Jaka Birsa)
Neža v akciji. (Foto: Jaka Birsa)

Priporočamo še: Krompirjeva zloženka po napotkih Janeza Bratovža (nekaj, kar res morate narediti)


Fotografije: Jaka Birsa

 

Datum Objave: 22.11.2023 ob 18:11

Več iz te teme:

juhe in enolončnicekislo zeljejotaFestival Koline 2023

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.