Rdeča ribja juha

Poleti bo čas, da skuhamo tudi ribjo juho, okusno in lahko, pa vendar nasitno; uporabimo lahko vse vrste rib, tudi morske sadeže.

Kuhanje juh je zabavno opravilo, če poznamo osnovne principe, se lahko v neskončnost igramo z različnimi sestavinami: zelenjavnimi, mesnimi ali ribjimi. Slednje so redkeje na našem jedilniku, ribe običajno pripravimo pečene ali ocvrte, a ne moremo zgrešiti, če ljubiteljem morske hrane ponudimo ribjo juho. Ta je običajno bistra, dodajamo ji kuhan riž, osnovne začimbe so poper v zrnu, sol, zelena, lovorjev list in peteršilj. Pripravimo lahko tudi gosto juho, ki ji dodamo krompir in korenje, paradižnikova mezga pa ji bo dala značilno rdečo barvo. Na sploh pri juhah velja, da sta edini omejitvi domišljija in seveda upoštevanje osnovnih zakonitosti, kateri okusi spadajo skupaj.

Sestavine (za 4 osebe)

– 0,5 kg bele morske ribe, 1 koren, 1 peteršiljev koren,
– 1 čebula, 2 stroka česna, 1–2 krompirja, 1 vejica zelene,
– 1 žlica paradižnikove mezge, 1 dl belega vina,
– limona, šopek svežega peteršilja,
– sol, poper v zrnu, lovorjev list,
– oljčno olje

Priprava

1. Očiščeno ribo, na kolobarje narezan koren in koren peteršilja ter na kocke narezan krompir damo v lonec. Prilijemo dober liter hladne vode, dodamo lovor, sol in poper ter curek oljčnega olja. Na majhnem ognju kuhamo 15–20 minut.

2. Iz juhe poberemo kose ribe in jih očistimo kosti. Juho precedimo, kuhano zelenjavo zmečkamo z vilicami ali zmešano in damo nazaj v juho. Dodamo paradižnikovo mezgo, vino, sesekljani česen in še malo olja.

3. Dobro premešamo, dodamo ribe in še malo pokuhamo. Po želji začinimo z limonovim sokom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Poizkusite še: Domače bombetke za burgerje

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana