Odprta Kuhinja

Rdeče zelje z jabolkom in vinom

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Sladko-kisla kombinacija mu da posebno noto, piko na i pa vino in jabolko.


V vinorodnih deželah ta čas diši tudi po dušenem rdečem zelju. »Kuha se malo drugače kot belo, na eni strani ga sladkamo, na drugi pa kisamo,« pove prleška gospodinja, ki bo zelje na martinovo postregla k pečeni raci in mlincem. Prav sladko-kisla harmonija daje rdečemu zelju posebno noto, po kateri se loči od dušenega belega. »Ker zelje pripravljamo, še preden sveti Martin mošt spremeni v vino, smo vselej uporabili vino, ki je ostalo od lanske letine. Če bi bila sila, bi bil pa tudi mošt dober. In kis mora biti vinski, ne jabolčni,« še pove in doda, da piko na i daje kiselkasto jabolko. To se mora v zelju kuhati tako dolgo, da razpade do mehkega, s tem pa poskrbi tudi za zgostitev jedi.

Rdeče zelje


Za 4 osebe.

  • 1 glava rdečega zelja

  • 1 čebula

  • 2 kisli jabolki

  • 1 žlica sladkorja

  • 1 dl vina

  • 1 žlica rdečega vinskega kisa

  • olje, sol, poper, kumina


Priprava


1. Zelje očistimo in naribamo ali narežemo. Čebulo olupimo in sesekljamo, jabolki olupimo in grobo naribamo.

2. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Potresemo s sladkorjem in dušimo, dokler ne karamelizira.

3. Dodamo zelje in na majhnem ognju dušimo, dokler nekoliko ne oveni, po potrebi dolijemo malo vode.

4. Potem dodamo naribana jabolka, kumino, sol in poper in dobro premešamo. Zalijemo z vinom in dušimo do mehkega. Vmes večkrat premešamo in po potrebi zalijemo z vodo, toliko, da je dno pokrito s tekočino.

5. Proti koncu v jed kanemo še kis in premešamo.
Priporočamo še: Pravila priprave dobrih mlincev

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Taiftin/Getty Images
Onaplus.si: Zato bi moral biti ričet večkrat na vašem jedilniku
Datum Objave: 7.11.2023 ob 06:11

Več iz te teme:

prilogerdeče zeljemartinovodušeno zelje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja