Odprta Kuhinja

Recept za domače bonbone, ki so jih nekoč delale naše babice

Bonboni, ki so jih nekoč delale naše babice. (Foto: CBCK-Christine/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Med okraski na božičnem drevesu najdemo tudi užitne, na primer medenjake in druge piškote ter nepogrešljive svetleče se bombone.

Sladkorni bomboni se skrivajo pod različnimi imeni. Starejše generacije se spomnijo melisnic, to so bomboni, narejeni iz sladkorja, začinjeni z aromo melise in obarvani z različnimi barvili, običajno so bili beli ali rdeči, pa tudi nekaj vmes, torej rožnati. Pri nas so jih še pred štiridesetimi leti izdelovali v tovarni bombonov Šumi. V kolektivnem spominu imamo zapisane tudi svilne oziroma salon bombone, ki so prav tako sladkorni, posebni pa so zaradi tega, ker je vsak posebej zavit v pisan staniol papir. Prav zato so bili več kot primerni za okraske na božičnih drevesih. Otroci so jih bili posebno veseli, saj so vedeli, da se bodo lahko z njimi posladkali, a šele potem, ko bo konec praznikov in bodo drevesce podrli. Ker so bili pogosto neučakani, saj so bili bomboni pred petdeset ali več leti redka dobrina, so jih kradli z dreves in jedli, v zelene, modre, zlate, srebrne in še kakšne papirčke pa zavili droben predmet in ga obesili nazaj.

Pav take svilnate bombone še danes izdelujejo v Medičarni Špičko na Hrvaškem, kjer zvesto sledijo tradiciji in jih izdelujejo ročno. Kot so nam povedali, je prav vsaka faza v proizvodnji ročno delo, od priprave in kuhanja do oblikovanja ter slednjič pakiranja. Pravi svilni bomboni so namreč zaviti v dve plasti, prva je bel papir z resicami, čez pa zavijejo še pisan celofan, tako da resice pri robovih kukajo ven. V Medičarni Špičko bombone izdelujejo po tradicionalnem receptu, so nam pa zaupali, da se lahko priprave lotimo tudi sami, če imamo dovolj potrpljenja.

Danes so morda bolj kot trdi sladkorni bomboni priljubljeni želejevi, tradicionalni izdelovalci, kot je omenjena Medičarna Špičko, pa imajo v svoji ponudbi tudi medičarske in lectove izdelke. V poplavi najrazličnejših sladkarij, ki so nam danes na voljo, tradicionalne bombone in lectarske izdelke kupujemo predvsem zaradi privlačnega videza in spominov, prav sladkorni svilnati bomboni in melisnice pa so obvezni del božično-novoletnih praznovanj.

Med prazničnimi sladkarijami, ob katerih se nam pocedijo sline in povrnejo spomini na otroštvo, so zagotovo sladkorni bomboni, zaviti v svetlikajoč in šušteč staniol papir. Priprava je pravzaprav preprosta, mešanico sladkorja in vode kuhamo toliko časa, da se zgosti, ohladimo in razrežemo. Osnovnim sestavinam dodajamo različne arome, na primer meliso ali vaniljo, in tako bodo bomboni vselej drugačni. Zavite v pisane papirčke uporabimo za dekoracijo in se na koncu seveda z njimi posladkamo. Podobne bombone lahko danes kupimo, a najboljši so tisti, ki so počasi vreli na domačem štedilniku.

Sestavine

  • 1 kg sladkorja
  • 0,5 l vode
  • listič želatine
  • aroma melise ali vanilje

1. Sestavine zlijemo oziroma stresemo v velik lonec in dobro premešamo. Med mešanjem segrevamo, dokler se sladkor ne raztopi. Potem na majhnem ognju kuhamo, dokler ne nastane gosta, gladka zmes. Vmes večkrat premešamo, da se ne prime ob dno.

2. Kuhano zmes zlijemo na pekač ali pladenj in enakomerno porazdelimo. Pustimo na sobni temperaturi, da se povsem ohladi. Razrežemo v obliko podolgovatih bombonov in vsakega posebej zavijemo v pisan staniol papirček.

image_alt
Torta spekulas s hruškami: sladica, ki ne sme manjkati na letošnji praznični mizi

 

 

Datum Objave: 22.12.2023 ob 02:12

Več iz te teme:

Odprta kuhinjasladicabonboni

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja