Odprta Kuhinja

Recept za domači preliv aïoli, ki ga tako obožujemo

Garlic sauce (aioli) over baked potatoes with parsley on plate (Garlic sauce
Odpri galerijo
A+   A-
Aïoli je pravzaprav francoska beseda za majonezo s česnom. Vanjo lahko pomakate zelenjavo ali krompirček.



Preden se ga lotite, naj namignemo še, da je aïoli še kako omamen na hrustljavo zapečenem krompirju iz pečice. Recept zanj najdete tukaj.

Sestavine


(Za približno 6 dl preliva)

- 4 olupljeni in strti stroki česna
- sol in sveže mlet poper
- 3 jajčni rumenjaki
- žlička dijonske gorčice
- 3 žličke rdečega vinskega kisa
- 4 dl sončničnega olja
- 50 ml sesekljanega drobnjaka

Priprava


1. V posodi premešajte vse sestavine razen drobnjaka in olja. Mešajte z električnim mešalnikom približno minuto. Nato med mešanjem po kapljicah dodajajte olje. Ne smete ga priliti prehitro, ker se mešanica ne bo dobro povezala.

2. Vmešajte drobnjak in začinite s soljo in poprom. Preliv lahko hranite v hladilniku teden dni. Če se preveč zgosti, ga razredčite s toplo vodo ali smetano.
Priporočamo še: Zvita sirnica po hitrem postopku

Fotografija je simbolična: Getty Images
Datum Objave: 16.5.2019 ob 07:05

Več iz te teme:

pripravačesensestavineaioli

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja