Odprta Kuhinja

Recept za džin z bukovimi listi

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nekaj vznemirljivega za ljubitelje džina.


Kakšen okus imajo bukovi listi?


Mladi bukovi listi so užitni in prijetno kiselkastega okusa. Najbolj preprosto jih lahko pripravimo kot dodatek solatam ali v obliki limonade. Kot prigrizek jih lahko jemo ob obisku gozda.

Nabiranje


Trgamo mlade, lahko še zaprte liste. Pri nabiranju pazimo, da ne oberemo prevelik delež drevesa. Mladi bukovi list so uporabni v prehrani, vse dokler ne postanejo pretrdi za žvečenje. Najboljši za našo pijačo so nežni, mladi listi. Lahko tisti, ki so se pravkar izvili iz popkov.

Džin in namakanje


Džin pa je najboljši tak, ki ima malo svojega okusa. Navadno so to ravno najcenejši. Okus s časom namakanja postaja vse močnejši in bolj grenak, to pa ni ravno po godu vsem. Zato za prvo pripravo take pijače priporočam, da se listje namaka manj kot mesec dni.

Okus bukovega džina


Okus je nežen, rahlo kisel, limonast. Zato mu pogosto dodajajo prav tako kisle smrekove vršičke ali kar limono, čeprav v majhnih količinah, da dodatki ne prekrijejo okusa bukve.

Sestavine


- 100 g mladih bukovih listov
- 0,25 l džina ali kar domačega sadjevca z manj arome
- 70 g sladkorja, 0,5 dl vode

Priprava


1. Bukove liste do vrha rahlo naložimo v steklen kozarček in jih prelijemo z alkoholom. Kozarec zapremo in pustimo vsaj 3 tedne v temnem prostoru. Občasno premešamo.

2. Po tem času tekočino v kozarcu precedimo skozi gosto gazo ali kavni filter in zmešamo z vodo, v kateri prej raztopimo sladkor.

3. Tako odišavljen gin uporabimo za pripravo različnih jedi, na primer paštete.
Priporočamo: Kulinarični pobeg: Roxanich

Fotografija: Katja Rebolj
Datum Objave: 8.5.2019 ob 12:05

Več iz te teme:

pripravasestavinedžinbukov džinbukovi listiokusnabiranje

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.