Recept za kuskus: najboljša poletna priloga, ki je ni treba kuhati

Orientalski recept s karamelizirano čebulo. Izvrstno!

Kuskus je izjemno priročen za poletno kuhinjo, ker ga ni treba kuhati. Prelijem ga z vrelo vodo in pustim kakšnih deset minut, medtem pripravim nekaj za zraven. Če je res vroče in se mi nič ne ljubi, je to le kumarična ali paradižnikova solata. Pripravljen s karamelizirano čebulo je okusen, zanimiv in vsekakor nekaj posebnega. Hočem reči, naredi vtis. Obarvala sem ga s kurkumo, z začimbo, ki mi je ljuba iz indijske kuhinje, barvo bi mu lahko dodal tudi žafran, prej namočen v vodi. S tem krožnikom se zlahka prestavite tja, kjer je vse bolj lahkotno, začinjeno in sladko, skratka povsem drugačno. To po tihem vsi pričakujemo, ko nekam odpotujemo, pa čeprav s kuhalnico v roki.

Kuskus za dve osebi

  • 200 g kuskusa
  • pol žličke kurkume
  • sol
  • čebula
  • žlica rozin
  • sveža meta

Priprava

1. Kuskus stresete v glineno skledo, posolite in prelijte z vrelo vodo tako, da gre malo čez kuskus. Sproti lahko dolijete še malo vroče vode, če se vam bo zdelo, da jo je kuskus popil, preden je nabreknil. Vsekakor je tu pravilo raje manj vode kot preveč. Glinena ali porcelanasta skleda je v receptu zato, da zadrži temperaturo.

2. Medtem ko se kuskus lepo sam pripravlja, čebulo narežite na fine tanke rezinice. Počasi jo pražite na olju, da dobi svetlo rjavo barvo. Na to stresete rozine in malo povečate temperaturo. Rozine se na vročem olju napihnejo, v naslednjem hipu pa se že lahko zažgejo, zato je to trenutek pozornosti. Čebula se bo karamelizirala v sladkorju, ki ga bodo v olje spustile rozine. Takoj odstavite.

3. Kuskus razrahljajte z dvojimi vilicami in prelijte s karamelizirano čebulo. Metine lističe pomencajte med dlanmi, da zadišijo, nato potresite po kuskusu.

Priporočamo še: Ekspresna malinova marmelada z malo sladkorja, v katero boste pomočili vse prste
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed