Odprta Kuhinja

Recept za najljubši zajtrk z jajci novega kralja Karla III.

Fotografija: Chiociolla/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V soboto se obeta zgodovinski dogodek, kjer bodo za novega kralja okronali sina preminule Elizabete II. Zanimalo nas je, kakšne so njegove želje, ko gre za hrano.


Javnost že od nekdaj zanimajo kraljeve skrivnosti in navade. V zadnjih desetletjih je izšlo kar nekaj knjig, ki so jih o takšnih in drugačnih dvornih kapricah napisali nekdanji zaposleni. Kakšne so kraljeve zahteve, ob kateri uri vstajajo in celo, kaj imajo za zajtrk. Kraljica Elizabeta je bila znana po tem, da si je za prvi obrok v dnevu rada privoščila koruzne kosmiče z mlekom ali jogurtom, njen sin pa je glede jutranjega kulinaričnega rituala kot kaže precej bolj zahteven.

Kot razkriva britanski portal Town&Country, si kralj Karel zjutraj najraje privošči jajca. V tem seveda ne vidimo ničesar nenavadnega, saj so ta eden najpogostejših zajtrkov po vsem svetu. A njegovo veličanstvo jih obožuje predvsem z britanskim sirom. Za tako narejeno jed je nekoč celo dejal, da gre za enega izmed najbolj čudovitih užitkov v življenju.

No, če mu gre verjeti, da lahko zajtrk tako zelo osreči človeka, moramo recept seveda preskusiti. Zato ga z vami delimo v spodnjih vrsticah.

Sestavine  • 100 g sotirane mlade špinače

  • 1 češnjev ali suh paradižnik

  • 35 g mehkega sira močnega okusa

  • 1 jajce

  • 80 ml sladke smetane

  • 15 g ribanega trdega sira

  • pest natrganih lističev bazilike


Priprava


1. Ognjevarno posodo, ki gre lahko v pečico, namažemo z maslom. Dno prekrijemo s sotirano špinačo, na sredini naredimo luknjico. Sesekljan paradižnik potresemo po špinači, nato vse skupaj prekrijemo še z baziliko. Začinimo s soljo in poprom.

2. Dodamo sir, nato pa v luknjico vbijemo jajce. Previdno ga prelijemo s smetano in pazimo, da pri tem ne predremo rumenjaka. Vse skupaj potresemo s trdim sirom.

3. Postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo 8 do 10 minut. Preden jed postrežemo, naj počiva nekaj minut.
Datum Objave: 5.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

zajtrkjajcakralj karlkronjanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.