Recept za odličen velikonočni kruh malo drugače
Odpri galerijo
A+ A-
Pred nami je praznični vikend in tokrat smo se odločili, da tradicionalnim velikonočnim jedem na mizo dodamo novost.
Tokrat nas je navdušil velikonočni kruh izpod rok Maje Kostanjšek, zato smo jo prosili, ali ga lahko deli še z nami. Gre za prepognjeno različico s šparglji, šunko in hrenom, ki bo gotovo zvezda letošnje pojedine. Pravzaprav bi ga lahko označili za veliko noč iz enega pekača, se strinjate? Pa še fit je, pravi Maja, avtorica zdravih, hitrih in okusnih jedi, ki na njenem profilu delujejo naravnost pregrešno.
Sestavine
Za testo
- 500 g pšenične bele moke
- 300 g mleka s čim manj maščobe
- 10 g soli
- suhi kvas (7 g)
- žlica olja
Za nadev
- šopek svežih špargljev
- 100 g puste kuhane šunke
- 4 jajca
- hrenova korenina
Za premaz
- en beljak
Priprava
1. Pečico segrejemo na 50 stopinj Celzija. Mleko segrejemo do toplega (ne prevročega), potem vanj vsujemo kvas in pustimo 5 minut, da kvasni nastavek zaživi. V drugi posodi zmešamo moko in sol. Dodamo kvasni nastavek. Zmešamo v testo. Oblikujemo kepo in jo premažemo z žlico oljčnega olja. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja 60 do 90 minut.
2. Medtem prepražimo na male koščke narezano šunko in šparglje ter v isto ponev umešamo jajca.
3. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo v pravokotnik, posujemo z nadevom in naribanim hrenom. Testo zlagamo kot krpo, med vsakim prepogibom pa ga še razvaljamo z valjarjem. Položimo ga na pekač, ki je obložen s peki papirjem, in vzhajamo še 60 do 90 minut.
4. Nato kruh vzamemo iz pečice, pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, kruh pa medtem premažemo z enim beljakom. Ko je pečica ogreta na 180 stopinj Celzija, ga pečemo 60 minut.
Še nasvet avtorice: Kos popečenega kruha (približno 80 g) v opekaču lahko postane tudi super fit obrok. Dodajte mu še 1 do 2 kuhani jajci in kos puste kuhane šunke.
Preberite še: Tako bo velikonočna šunka v testu letos zacvetela
Fotografija: Maja Kostanjšek
Datum Objave: 13.4.2022 ob 07:04