Recept za odlično jajčno fritato iz pečice, ki vas bo navdušil

Fritata je praktična, zdrava in ravno prav hranilna  jed.

Ne veste, kaj bi za kosilo? Vam je v hladilniku ostal kartonček jajc, ki jih morate porabiti? No, pravzaprav ni potrebno, da pričnemo s problemom. Fritata je namreč zelo okusna jed, ki lahko nastopa v glavni vlogi ali kot priloga. Ravno zato bi si jo lahko privoščili večkrat, a pozabimo, kako priročna in dobra je.

Jajčno fritato lahko pripravljamo na ponvi, še bolj preprosto pa je, če jo pripravimo v pečici. Tokrat delimo recept za zelenjavno različico, v katero bomo vmešali brokoli in paradižnik, če želite, pa ji lahko vsekakor dodate tudi drugo zelenjavo, ki vam je ljuba. In malce sira, da bo imelo kosilo še boljši okus.

Vroča ponev ali pekač

Pripravili jo bomo v pečici, v dobrem starem pekaču za krompir (namig: seveda lahko uporabite tudi ponev, ki je primerna za pečico). Najprej ga bomo segreli, saj je fritata najboljša, če jajca zlijemo na vročo površino.

Če bi fritato pripravljali v ponvi, bi zelenjavo seveda najprej dodobra prepražili in tako bomo storili tudi v tem primeru. Brokoli in paradižnik bomo na rahlo popekli, da bosta ravno prav mehka in bogatejšega okusa. Vse to v pečici, seveda. Pa se lotimo recepta.

Sestavine

  • olje, da namastimo pekač
  • 1 brokolijeva glava
  • pest razpolovljenih češnjevih paradižnikov
  • 12 velikih jajc
  • 240 ml mleka
  • 1 žlička soli
  • pol žličke sveže mletega popra
  • lonček ribanega sira

Priprava

1. Pekač potisnite v pečico, segreto na 190 stopinj Celzija.

2. Narežite brokoli na majhna drevesca in razpolovite češnjeve paradižnike. Naj bodo v velikosti enega grižljaja. Nato jih enakomerno razporedite po pekaču, ki ste ga prej namastili. Potisnite nazaj v pečico.

3. Zelenjavo pecite, dokler se ne zmehča, torej med 12 in 15 minutami. Medtem rahlo stepite jajca in jim dodajte mleko, sol in poper ter dobro premešajte.

4. Ko je zelenjava zmehčana, jo vzemite iz pečice in nežno prelijte z jajčno mešanico ter potresite s sirom. Pecite, dokler fritata ne postane čvrsta in je zlato rjave barve. To bo trajalo od 25 do 30 minut. Če imate radi manj pečena jajca, jih iz pečice vzamite že prej.

Preberite še: Tedenski jedilnik: za vsakega nekaj dobrega

Fotografija: Zefirchik06/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana