Recept za saherjevo torto
Odpri galerijo
A+ A-
Preprost recept iz knjige Cesarsko-kraljeva dunajska kuhinja.
Sestavine
Biskvit
- 160 g čokolade
- 160 g masla
- 160 g sladkorja v prahu
- 160 g moke
- 6 jajc
Glazura
- 120 g jedilne čokolade
- 80 g masla
Dodatno še: marelična marmelada
Priporočamo še: 17 fantastičnih receptov za sladice iz kozarčka
Priprava
1. Čokolado damo v posodo in jo stopimo v ogreti pečici. (Namig uredništva: ker je podatek v knjigi preskop, da bi ga pravilno razumeli, predlagamo, da čokolado stopite nad vodno kopeljo kot ponavadi.)
2. V stopljeno čokolado vmešamo zmehčano in stepeno maslo. Vse skupaj mešamo tako dolgo, da se masa ohladi. Med stalnim mešanjem enega za drugim dodamo sladkor, moko, šest rumenjakov in na koncu šest stepenih beljakov.
3. Testo preložimo v tortni model, ki smo ga pred tem namazali z maslom in posuli z moko. Pečemo približno eno uro. (Uredništvo priporoča: pecite raje 45 minut pri 180 stopinjah.)
4. Z modela odstranimo obroč in počakamo, da se biskvit ohladi.
5. Biskvit premažemo z vrelo marelično marmelado. Ko se marmelada popolnoma ohladi, prelijemo torto s čokoladno glazuro: čokolado stopimo nad vodno kopeljo, vanjo gladko vmešamo maslo, nato pa z vlažnim nožem s čokolado na hitro premažemo torto.
Namig: Priporočamo, da delate s sestavinami sobne temperature. Biskvit lahko tudi prerežete in ga dodatno namažete z marelično marmelado.
Besedilo: Milan Ilić
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 12.3.2019 ob 08:03