Odprta Kuhinja

Recept za spomladansko pito z jagodami in pehtranom

Odpri galerijo
A+   A-
Jagode in pehtran sta dobra prijatelja, ki vas bosta razveselila v slastni piti.


Sestavine


(za okrogel pekač za pite s premerom 30 cm)

Krhko testo
- 350 g bele moke, 200 g kisle smetane
- 120 g masla sobne temperature
- jajce, 1/2 zavitka pecilnega praška
- ščepec soli, 70 g sladkorja, ščepec vanilje v prahu

Nadev
- 1 kg zrelih jagod, velika pest svežega pehtrana
- 2 žlici temnega sladkorja muscovado
- čajna žlička vanilje v prahu, zavitek želirnega sredstva

Priprava


1. Vse sestavine za testo umesimo, kepo zavijemo v prozorno folijo in damo za uro počivat v hladilnik.

2. Medtem pripravimo nadev: jagode narežemo na manjše kose (grižljaje) in jih premešamo z drugimi sestavinami, da bodo spustile malo soka.

3. Od testa odtrgamo približno četrtino, ki jo bomo uporabili za mrežo, preostalo razvaljamo in položimo v namaščen pekač. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami in po želji potresemo s piškotnimi drobtinami ali mletimi oreščki.

4. Na testo naložimo jagodni nadev, iz preostalega testa pa zval­jamo svaljke in iz njih sestavimo mrežo. Postavimo v pečico, ogreto na 190 stopinj Celzija. Pečemo približno pol ure oz. toliko časa, da se testo lepo zlato rjavo zapeče. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi – s tem se jagodni sok zgosti.
Opomba: To je odličen recept, ki je zmagal na enem izmed naših natečajev, ko smo iskali najboljše recepte z jagodami, fotografija pa je simbolična.

Priporočamo še: Ocvrte kruhove rezine z jagodami

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 11.5.2018 ob 06:05

Več iz te teme:

pitajagode

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja