Ribolita, odlična toskanska juha

Včasih se je kuhala v velikih količinah, danes pa odlična, ko je iz hladilnika treba pospraviti zelenjavo in porabiti star kruh.

Sestavine

– 1 čebula, 1 korenček, 1 steblo zelene
– 250 g fižola
– 250 g toskanskega črnega zelja, 250 g zelja, 200 g blitve, 1 por, 2 paradižnika, 1 srednje velik krompir
– ekstra deviško oljčno olje
– sol in poper
– 250 g starega kruha

Priprava

1. Večer prej namočimo fižol. Naslednji dan ga skuhamo in shranimo skupaj z vodo.

2. Zelenjavo očistimo in jo narežemo na majhne koščke.

3. Čebulo, zeleno in korenje popražimo na oljčnem olju. Prilijemo nekaj žlic vode od kuhanega fižola in kuhamo nekaj minut, da se zelenjava zmehča. Nato dodamo vso ostalo zelenjavo in pokrito kuhamo še 10 minut. Po potrebi prilijemo še fižolove vode.

4. Dodamo še fižol (polovico zmečkanega, polovico celega) in začinimo. Juho lahko še delno spasiramo s paličnim mešalnikom, da bo zares gosta.

5. Dodamo še kruh. Lahko ga postavimo na dno posode, v kateri bomo postregli jed, in juho prelijemo čezenj. Lahko pa ga preprosto nadrobimo, pomešamo in postrežemo. Ne pozabite na malce parmezana.

Poizkusite še: Hitra jogurtova štruca, ki dolgo zdrži

Fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed