Rižev narastek s skuto
Odpri galerijo
A+ A-
Nežna jed, ki se topla kar stopi v ustih.
Sestavine
- 0,75 l mleka
- 180 g belega okroglozrnatega riža
- pol žličke soli
- 70 g razmehčanega masla
- 3 jajca
- 200 g pasirane skute
- 100 g sladkorja
Preberite tudi: Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane nekaj denarja
Priprava
1. Mleko nalijemo v kozico, ga solimo in zavremo. V vrelo mleko stresemo riž. Ko mleko znova zavre, ga na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Kuhan riž malce ohladimo.
2. Medtem rumenjake ločimo od beljakov - slednje damo v posebno skledo, kjer bomo kasneje stepli čvrst beljakov sneg.
3. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi pravokoten narastkov model, ki ga namastimo.
4. Maslo v posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo. Izmenjaje mu dodamo sladkor in rumenjake. Vse dobro spenimo.
5. Zdaj dodamo še skuto, ohlajen riž in premešamo.
6. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga previdno in pazljivo vmešamo med riž. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v pečico za 20 - 25 minut, da se zlato zapeče.
7. Ponudimo toplo potreseno s sladkorjem v prahu.
Različica: Riž odišavite z vanilijo in/ali limonovo lupinico. Med riž vmešajte namočene rozine ali izkoščičene višnje iz kompota.
Ali ste vedeli? Skuta je v tej jedi za dodatek beljakovin v obroku, obenem poskrbi za sočnost narastka in harmonijo okusov.
Priporočamo še: Popoln recept za vrhunsko pico z mlečnim testom
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 23.1.2023 ob 07:01