
Nežna jed, ki se topla kar stopi v ustih.
Čas kuhanja vam bo vzel 15, priprava 5, čas peke pa še 20−25 minut.
Sestavine
– 0,75 l mleka
– 180 g belega okroglozrnatega riža
– pol žličke soli
– 70 g razmehčanega masla
– 3 jajca
– 200 g pasirane skute
– 100 g sladkorja
Preberite tudi: Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane nekaj denarja
Priprava
1. Mleko nalijemo v kozico, ga solimo in zavremo. V vrelo mleko stresemo riž. Ko mleko znova zavre, ga na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Kuhan riž malce ohladimo.
2. Medtem rumenjake ločimo od beljakov – slednje damo v posebno skledo, kjer bomo kasneje stepli čvrst beljakov sneg.
3. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi pravokoten narastkov model, ki ga namastimo.
4. Maslo v posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo. Izmenjaje mu dodamo sladkor in rumenjake. Vse dobro spenimo.
5. Zdaj dodamo še skuto, ohlajen riž in premešamo.
6. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga previdno in pazljivo vmešamo med riž. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v pečico za 20 – 25 minut, da se zlato zapeče.
7. Ponudimo toplo potreseno s sladkorjem v prahu.
Različica: Riž odišavite z vanilijo in/ali limonovo lupinico. Med riž vmešajte namočene rozine ali izkoščičene višnje iz kompota.
Ali ste vedeli? Skuta je v tej jedi za dodatek beljakovin v obroku, obenem poskrbi za sočnost narastka in harmonijo okusov.
Priporočamo še: Popoln recept za vrhunsko pico z mlečnim testom
Fotografija: Getty Images