Odprta Kuhinja

Rižev narastek s skuto

Slice of rice pudding on the plate closeup
Odpri galerijo
A+   A-
Nežna jed, ki se topla kar stopi v ustih.


Čas kuhanja vam bo vzel 15, priprava 5, čas peke pa še 20−25 minut.

Sestavine


- 0,75 l mleka
- 180 g belega okroglozrnatega riža
- pol žličke soli
- 70 g razmehčanega masla
- 3 jajca
- 200 g pasirane skute
- 100 g sladkorja
Preberite tudi: Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane nekaj denarja

Priprava


1. Mleko nalijemo v kozico, ga solimo in zavremo. V vrelo mleko stresemo riž. Ko mleko znova zavre, ga na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Kuhan riž malce ohladimo.

2. Medtem rumenjake ločimo od beljakov - slednje damo v posebno skledo, kjer bomo kasneje stepli čvrst beljakov sneg.

3. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi pravokoten narastkov model, ki ga namastimo.

4. Maslo v posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo. Izmenjaje mu dodamo sladkor in rumenjake. Vse dobro spenimo.

5. Zdaj dodamo še skuto, ohlajen riž in premešamo.

6. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga previdno in pazljivo vmešamo med riž. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v pečico za 20 - 25 minut, da se zlato zapeče.

7. Ponudimo toplo potreseno s sladkorjem v prahu.
Različica: Riž odišavite z vanilijo in/ali limonovo lupinico. Med riž vmešajte namočene rozine ali izkoščičene višnje iz kompota.

Ali ste vedeli? Skuta je v tej jedi za dodatek beljakovin v obroku, obenem poskrbi za sočnost narastka in harmonijo okusov.

Priporočamo še: Popoln recept za vrhunsko pico z mlečnim testom

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 23.1.2023 ob 07:01

Več iz te teme:

rižskutamlečni riž

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.