Rižev narastek s skuto

Nežna jed, ki se topla kar stopi v ustih.

Čas kuhanja vam bo vzel 15, priprava 5, čas peke pa še 20−25 minut.

Sestavine

– 0,75 l mleka
– 180 g belega okroglozrnatega riža
– pol žličke soli
– 70 g razmehčanega masla
– 3 jajca
– 200 g pasirane skute
– 100 g sladkorja

Preberite tudi: Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane nekaj denarja

Priprava

1. Mleko nalijemo v kozico, ga solimo in zavremo. V vrelo mleko stresemo riž. Ko mleko znova zavre, ga na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Kuhan riž malce ohladimo.

2. Medtem rumenjake ločimo od beljakov – slednje damo v posebno skledo, kjer bomo kasneje stepli čvrst beljakov sneg.

3. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi pravokoten narastkov model, ki ga namastimo.

4. Maslo v posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo. Izmenjaje mu dodamo sladkor in rumenjake. Vse dobro spenimo.

5. Zdaj dodamo še skuto, ohlajen riž in premešamo.

6. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga previdno in pazljivo vmešamo med riž. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v pečico za 20 – 25 minut, da se zlato zapeče.

7. Ponudimo toplo potreseno s sladkorjem v prahu.

Različica: Riž odišavite z vanilijo in/ali limonovo lupinico. Med riž vmešajte namočene rozine ali izkoščičene višnje iz kompota.
Ali ste vedeli? Skuta je v tej jedi za dodatek beljakovin v obroku, obenem poskrbi za sočnost narastka in harmonijo okusov.
Priporočamo še: Popoln recept za vrhunsko pico z mlečnim testom

Fotografija: Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana