Rižev narastek

Naravnost iz kuhinje Rosane Jug Povhe, kjer se zberejo tri generacije, tako da bo s tem receptom uspeh zagotovljen.

Sicer pa gre za klasiko. Komur je ta jed premalo, naj si omisli še kako lahko juhico iz našega nabora ali veliko solato z regratom in jajčki in ta narastek za posladek. Sestavine je Rosana Jug Povhe preračunala za štiri osebe in manjši pekač.

Sestavine

  • 150 g okroglozrnatega riža
  • 7,5 dl mleka
  • žlica masla ali margarine
  • ščep soli
  • lupinica pol bio limone
  • 4 jajca
  • 6 žlic sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 veliki žlici drobtin + toliko, da posujemo pekač

Priprava

1. Riž operemo in stresemo na cedilo, da se odcedi.

2. Mleko vlijemo v večji lonec, damo vanj maslo, sol, lupinico pol limone in ga zavremo.

3. V vrelo mleko zakuhamo riž in pustimo, da rahlo vre 20 minut. Med kuhanjem ga nekajkrat premešamo.

4. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.

5. Kuhan riž s posodo vred ohladimo v mrzli vodi.

6. Jajca ločimo. Rumenjake, 3 žlice sladkorja in vaniljev sladkor penasto umešamo. Naraslo kremo skupaj z drobtinami umešamo v ohlajen riž.

7. Beljake stepemo v trd sneg in vanj dodamo preostale 3 žlice sladkorja. Vse skupaj narahlo vmešamo v riž.

8. Pekač namažemo z maščobo in potresemo z drobtinami, nato pa vanj stresemo maso in jo lepo poravnamo.

9. Narastek pečemo najprej 10 minut pri 200 stopinjah, potem pa še 20 minut pri 170 stopinjah.

10. Ponudimo nekoliko ohlajenega.

Recept: Rosana Jug povhe
Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed